Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turcia, tot mai dependentă de Rusia în ceea ce privește energia: planuri de colaborare a celei de-a doua centrale nucleare

thebulletin.org
energie centrala rusia

Rapoartele care sugerează că Turcia intenționează să atribuie Rusiei contractul pentru cea de-a doua centrală nucleară, așa cum a făcut-o cu prima, întăresc dependența Turciei de Rusia în sectorul energetic. Criticile venite atât din partea opoziției, cât și din partea ecologistilor au apărut din cauza oficialilor ruși – mai degrabă decât autorităților turce – care au făcut declarații cu privire la instalația planificată din Sinop, situată în nordul Turciei, scrie nordicmonitor.com.

La 28 februarie, Alexey Likhachev, șeful Corporației de Stat pentru Energie Nucleară Rosatom din Rusia, a declarat într-un discurs în fața Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului Rusiei, că autoritățile turce au luat deja o „decizie politică” de a construi oa doua centrală nucleară cu Rusia în Sinop în urma construcției primului în Akkuyu, în sudul Turciei.

Lihaciov a menționat că alocarea sitului pentru acest proiect a fost confirmată de președintele Turciei.

„În prezent, studiem specificul, locația probabilă fiind Sinop – situată nu pe Marea Mediterană, ci pe Marea Neagră”, a spus Likhachev. El a menționat, de asemenea, potențiala participare a Rosatom la o licitație pentru construcția unei a treia centrale nucleare în Turcia.

În toamna anului trecut, Lihaciov a anunțat intenția lui Rosatom de a utiliza veniturile din vânzările de energie către Turcia pentru construcția acestei a doua centrale nucleare.

Centrala nucleară Akkuyu, construită de Rosatom, a obținut dreptul de a câștiga un comision din vânzările de energie electrică pentru prima sa unitate de energie în decembrie 2023, operațiunile estimate să înceapă în 2024.

La 31 ianuarie 2023, Korea Electric Power Corporation (KEPCO) a înaintat o propunere Ministerului Turc al Energiei pentru o serie de instalații nucleare, inclusiv Sinop. Cu toate acestea, discuțiile dintre Turcia și Rusia cu privire la oa doua centrală nucleară la Sinop sunt în desfășurare de câțiva ani, iar pregătirile pentru construcție au început deja pe șantier.

A doua centrală potențială va fi situată în Sinop, cu specificații tehnice care se potrivesc probabil cu cele ale uzinei Akkuyu, având patru unități de putere VVER-1200, fiecare generând 1,2 GW.

Planuri după întâlnirea cu Putin

La 4 septembrie 2023, după întâlnirea sa cu președintele rus Vladimir Putin la Soci, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat că Rusia și Turcia intenționează să ia măsuri în ceea ce privește centrala nucleară Sinop.

Cu toate acestea, opoziția consideră că Turcia și-a renunțat la drepturile sale de suveranitate și a făcut concesii semnificative Rusiei cu prima sa instalație nucleară.

Principalul deputat al Partidului Popular Republican din opoziție și ministrul umbră al energiei, Deniz Yavuzyılmaz, într-o declarație recentă în parlamentul turc, a făcut lumină asupra înțelegerii Turciei cu Rusia privind centrala nucleară Akkuyu, subliniind că Rusiei i-au garantat comisioane pentru energia generată de centrală. Yavuzyılmaz și-a exprimat îngrijorarea față de termenii contractului, declarând că instalația, care a fost construită la un cost de 22 de miliarde de dolari, este deținută exclusiv de Rusia. Peste 15 ani, Turcia s-a angajat să plătească o garanție totală de cumpărare în valoare de 38 de miliarde de dolari, suma totală de peste 60 de ani estimată a ajunge la cel puțin 284 de miliarde de dolari la ratele actuale ale pieței, sau 5,68 trilioane de lire turcești.” El a criticat în continuare acordul, subliniind că, în timp ce Rusia are de câștigat semnificativ, Turcia va rămâne să importe dintr-o fabrică străină din granițele sale. Yavuzyılmaz a avertizat că acordul stabilește efectiv ceea ce ar putea fi perceput drept prima bază militară a Rusiei în Turcia, deoarece 11 kilometri pătrați de teritoriu turcesc sunt predați unei țări străine timp de un secol.

Nordic Monitor a raportat anterior că Rusia intenționează să instaleze sisteme radar și de rachete într-un oraș turc situat la aproximativ 280 de mile de o bază radar critică a NATO, ca parte a acordului de construire a fabricii Akkuyu în Turcia, provocând proteste și preocupări de securitate din partea opoziției. În ciuda avertismentelor din partea opoziției că o bază radar ar putea compromite securitatea națională a Turciei și ar putea încălca suveranitatea acesteia, moțiunea a fost respinsă în parlament pe 26 octombrie 2022 cu majoritatea voturilor Partidului Justiției și Dezvoltarii (AKP) al lui Erdogan și extrema-dreapta acestuia. susținători, Partidul Mișcării Naționaliste (MHP)

În 2022, Putin a lăudat rolul esențial al Turciei ca cea mai fiabilă conductă pentru aprovizionarea cu gaze către Europa. Ca recunoaștere a poziției strategice a Turciei, Putin a extins o ofertă de colaborare la stabilirea unui hub european de gaze, valorificând avantajul geografic al Turciei pentru a îmbunătăți distribuția energiei în întreaga regiune. Propunerea subliniază aprofundarea legăturilor dintre Rusia și Turcia în sectorul energetic, semnalând un pas semnificativ către o mai mare cooperare și stabilitate energetică în Europa.

În urma alegerilor din 15-17 martie din Rusia, este de așteptat ca vizita planificată a lui Putin în Turcia să ducă la semnarea unui nou acord privind inițiativa hubului de gaze naturale.

Anul trecut, Rusia a amânat până după 2023 o datorie de aproximativ 20 de miliarde de dolari la gaze naturale contractată de compania publică turcă BOTAŞ.

Importurile de cărbune

În 2022, Turcia și-a aprovizionat aproape jumătate din importurile de cărbune din Rusia pentru generarea de energie electrică, comparativ cu ponderea Rusiei de 26% în 2021. Proporția importurilor de gaze naturale și petrol din Rusia către Turcia fluctuează în timp, dar rămâne în jur de 40 până la 45%. Iranul și Azerbaidjanul urmează Rusiei în exporturile de energie către Turcia.

În iulie 2023, Platforma de Combatere Nucleară (NKP) a intentat un proces pentru a anula raportul „pozitiv” de evaluare a impactului asupra mediului (EIA) emis pentru centrala nucleară Sinop, planificată să fie construită în İnceburun. În ciuda identificării a aproape 300 de motive de anulare în raportul de expertiză întocmit de o echipă de 15 oameni de știință desemnați de Tribunalul Administrativ Samsun, instanța a respins procesul prin care se urmărea anularea raportului EIM „pozitiv”. În ciuda faptului că Consiliul de Stat a anulat decizia instanței, proiectul legat de instalație continuă să decurgă sub supravegherea guvernului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.