Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turcia va primi anual 1,4 miliarde de metri cubi de gaze din Oman

bierensgroup.com
turcia

Turcia va primi anual 1,4 miliarde de metri cubi de gaze din Oman, în baza unui nou contract valabil pentru următorii 10 ani, a anunțat luni ministrul Energiei și Resurselor Naturale din această țară, scrie bm.ge.

Noul acord de achiziție de gaze cu Oman include, de asemenea, posibilitatea de a fi prelungit în continuare, dacă va fi necesar, a declarat FatihDonmez în discursul său de deschidere la Summitul Secolului Turciei în Energie, organizat pentru prima dată la Istanbul.

"Într-un moment în care lumea, în special Europa, suferă de probleme de aprovizionare cu gaze, Türkiye ia toate măsurile pentru a deveni un centru comercial de gaze", a spus el.

Donmez a declarat, de asemenea, că cea de-a treia unitate plutitoare de stocare și regazeificare a gazelor naturale lichefiate (FSRU) din Türkiye este proiectată să ajungă în Türkiye în decurs de o săptămână și că nava și-a luat prima încărcătură și a început să navigheze.

Nava va servi la terminalul Saros FSRU, care va oferi, de asemenea, țării flexibilitatea de a efectua transporturi de GNL, în special în timpul sezonului de vară, când cererea de a pompa gaz în sistem este scăzută.

"Cu Saros FSRU, vom adăuga un nou punct de intrare în regiunea Tracia, unde consumul este ridicat. Mai important, vom deveni un actor mai activ în comerțul regional cu gaze, în special în Balcani, în conformitate cu obiectivul nostru de hub de gaze", a sugerat el.

Primul pas, a spus el, a fost făcut cu Bulgaria în acest context, acordul incluzând o furnizare anuală de gaze de aproximativ 1,5 miliarde de metri cubi către Bulgaria până în 2035, ceea ce corespunde la 30% din consumul anual de gaze al acestei țări.

"În afară de Bulgaria, derulăm procese similare cu Macedonia de Nord, România și Republica Moldova", a spus Donmez.

Istanbulul va reuni luna viitoare țările producătoare și consumatoare

Donmez a subliniat că următorul lor obiectiv este de a reuni țările producătoare și consumatoare și de a face din Türkiye un hub de gaze în care să se stabilească prețul de referință al gazelor.

În acest scop, la 14-15 februarie va fi organizat Summitul gazului de la Istanbul, cu motto-ul "Asigurând viitorul împreună". Alături de miniștrii energiei, la summit sunt așteptați reprezentanți la nivel înalt ai instituțiilor și organizațiilor publice, ai sectorului privat și ai organizațiilor internaționale din domeniul energiei.

În cadrul summitului se va discuta despre efectele evoluțiilor globale asupra sectorului energetic, despre schimbările în ceea ce privește cererea și oferta și cererea și prețurile, precum și despre problemele legate de securitatea aprovizionării globale, a conchis Donmez, relatează AA.

Gaze naturale Sectorul energetic Turcia Turcia import de gaze naturale export de gaze

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.