Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turcia vrea ca SUA să recupereze armele pe care le-au livrat miliţiilor kurde siriene, ce au luptat împotriva jihadiştilor

The Financial Express
Turcia steag

Turcia a indicat marţi că aşteaptă ca SUA să recupereze armele pe care le-au livrat miliţiilor kurde siriene, sprijinite de Washington în lupta împotriva jihadiştilor, dar considerate drept teroriste de către Ankara, informează agenţia de presă Belga, citată de DH.be, potrivit Agerpres.

'Ceea ce noi aşteptăm este ca toate armele livrate să fie recuperate', a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei turce Ibrahim Kalin în cadrul unei conferinţe de presă la Ankara, după întâlnirea cu consilierul american pentru securitate naţională John Bolton.

'Ei (americanii) ne-au spus că lucrează la aceasta, dar detaliile vor deveni mai clare în zilele următoare', a spus Kalin, adăugând că nu există 'nicio alternativă acceptabilă' pentru Turcia în faţa recuperării acestor arme.

Bolton şi Kalin au avut o întâlnire marţi la Ankara pe tema retragerii americane din nordul Siriei, anunţată pe neaşteptate la sfârşitul lunii decembrie de către preşedintele Donald Trump.

Acest anunţ ridică întrebări cu privire la viitorul Unităţilor de apărare a poporului (YPG), o miliţie kurdă siriană aflată în prim-planul luptei împotriva Statului Islamic, dar considerată de Ankara drept o 'organizaţie teroristă' pe care ameninţă să o atace.

În acelaşi timp, Ibrahim Kalin a dezminţit categoric marţi că şeful statului turc Recep Tayyip Erdogan s-ar fi angajat în faţa lui Donald Trump să garanteze securitatea miliţiilor kurde după retragerea americană din Siria, aşa cum a afirmat luni secretarul de stat american Mike Pompeo, notează Belga.

'Preşedintele Erdogan a luat un angajament faţă de preşedintele Trump atunci când ei doi au discutat cum ar trebui să arate un angajament potrivit căruia turcii vor continua campania împotriva Statului Islamic după plecarea noastră şi să ne asigurăm că băieţii cu care am luptat, care ne-au asistat în campania împotriva Statului Islamic să fie protejaţi', a afirmat Pompeo la canalul CNBC.

Citește și: Studiu despre piața neagră a țigaretelor: contrabanda a crescut în România; regiunea nord-est se află în creştere accelerată

'În ceea ce priveşte declaraţiile lui (Mike) Pompeo, nu există absolut nicio asigurare dată în timpul discuţiilor (între Erdogan şi Trump) sau pe alte canale', a subliniat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei turce, citat de Belga. 'Nimeni să nu se aştepte ca Turcia să ofere asigurări unei organizaţii teroriste', a adăugat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.