Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turcii joacă tare în războiul din Ucraina: Ankara a format o linie roșie de comunicare cu Moscova și Kievul pentru a rezolva criza cerealelor

Pinterest
turcia rusia ucraina

Ministerul turc al Apărării a deschis o linie de comunicare de urgență ca parte a rezolvării problemei exporturilor de cereale din Ucraina, a informat miercuri Agenția Anadolu.

"Ministerul Apărării Naționale al Turciei a inițiat formarea unei "linii roșii" de comunicare pentru a depăși criza cerealelor", se arată în articol.

Ministerul Apărării a reamintit că cerealele încă nu pot părăsi porturile Ucrainei, situația fiind îngreunată de minele maritime din zona porturilor de la Marea Neagră.

Între timp, ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu și-a exprimat opinia că deminarea nu este necesară pentru a începe exportul de cereale din Ucraina. "Sunt cunoscute zonele în care se află minele marine. Se pot forma ieșiri sigure și acest lucru va permite navelor să acționeze fără nicio amenințare", a spus Cavusoglu. El a reiterat că Ankara așteaptă răspunsul Moscovei la inițiativa ONU de a exporta cereale ucrainene. Ministrul a adăugat că, dacă această propunere primește sprijin general, este posibil să se organizeze o întâlnire la Istanbul pentru a discuta detaliile.

Săptămâna trecută, ministrul turc de Externe a declarat că Ankara consideră că planul ONU pentru exportul de cereale ucrainene este fezabil. El a spus că se discută despre un mecanism de creare a unui "coridor al cerealelor" în Marea Neagră, cu participarea ONU, Rusiei, Ucrainei și Turciei.

Vezi și: Securitatea alimentară globală, în pericol: Exporturile de cereale ale Ucrainei prin Polonia şi România se confruntă cu perturbări

Înainte de aceasta, publicația Bloomberg a informat, citând sursele sale, că Rusia și Turcia au ajuns la un acord preliminar care ar trebui să asigure reluarea în siguranță a aprovizionării cu cereale ucrainene prin portul Odessa. Potrivit unor surse, punerea în aplicare a planului ruso-turc sub auspiciile ONU va elimina minele din apele de coastă de lângă Odesa și va garanta transportul în siguranță al navelor cu cereale din Marea Neagră în Marea Mediterană. Turcia a oferit asistență în curățarea mării și escortarea navelor cu cereale exportate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.