Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turcii, țepuiți de suedezi? Ankara spune că Stockholmul nu i-a extrădat încă pe suspecţii pe care îi caută

the telegraph
Mevlut Cavusoglu

Suedia nu i-a extrădat încă pe suspecţii pe care îi caută Turcia pentru acuzaţii de terorism, în ciuda semnării unui acord, luna trecută, pentru ca Ankara să renunţe la opoziţia faţă de aderarea Stockholmului la NATO, a declarat miercuri ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, potrivit Reuters, transmite Agerpres.

Suedia şi Finlanda au aplicat pentru aderarea la NATO ca reacţie la invazia rusă din Ucraina, dar s-au confruntat cu opoziţia din partea Turciei, care a acuzat cele două ţări nordice că impun Ankarei embargouri privind armele şi sprijină grupuri pe care aceasta le consideră teroriste.

Cele trei ţări au semnat un acord pentru a ridica vetoul Ankarei în schimbul unor promisiuni privind lupta împotriva terorismului, însă Turcia a transmis că va bloca eforturile de aderare la NATO ale celor două state nordice dacă nu sunt respectate promisiunile.

Turcia încearcă să obţină extrădarea a 73 de persoane din Suedia şi a altor 12 din Finlanda.

Săptămâna trecută, Cavusoglu a anunţat că în luna august va avea loc o reuniune între Turcia, Finlanda şi Suedia pentru evaluarea progreselor realizate în punerea în aplicare a cererilor Ankarei legate de contraterorism.

Potrivit şefului diplomaţiei turce, aceasta va fi prima reuniune a 'comitetului permanent de monitorizare' ce va evalua punerea sau nu în practică a promisiunilor formulate în memorandumul semnat de Ankara, Helsinki şi Stockholm la finalul lunii iunie, cu ocazia Summitului NATO de la Madrid.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.