Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turismul din Spania a sprijinit evoluţii de pe piaţa muncii, în trimestrul trei din 2023

bierensgroup.com
Spania steag

Turismul din Spania a sprijinit evoluţii de pe piaţa muncii, în trimestrul trei din 2023

Spania a creat mii de noi locuri de muncă în timpul verii, chiar dacă rata şomajului a crescut, cererea solidă determinând din ce în ce mai mulţi oameni să intre pe piaţa forţei de muncă, transmite Reuters și Agerpres.

Conform datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INE), în trimestrul trei din 2023 au fost create 209.100 noi locuri de muncă, în timp ce rata şomajului a urcat la 11,84%, de la 11,60% precedentele trei luni, dar rămâne sub nivelul de 12,67% înregistrat în trimestrul trei din 2022.

"Piaţa muncii rezistă, în pofida încetinirii economiei. 70% dintre locurile de muncă nou create în trimestrul trei din 2023 au fost luate de străini", a declarat Raymond Torres, economist şef la Funcas.

Sectorul serviciilor a fost în frunte la numărul de noi locuri de muncă, datorită evoluţiei solide din această vară, sectorul turismului din Spania revenind la nivelul anterior pandemiei.

În ritm anual, crearea de noi locuri de muncă a accelerat, aproape 700.000 de oameni angajându-se în ultimul an.

Spania a înregistrat două recorduri în trimestrul trei din 2023: a depăşit nivelul de 24 de milioane de persoane care se declară active, iar numărul angajaţilor a depăşit 21,2 milioane.

Totuşi, numărul şomerilor a urcat la 2,8 milioane, cu un milion mai mult decât înaintea crizei financiare din 2008.

Numărul angajaţilor cu contracte de muncă temporare - cea mai mare problemă a pieţei muncii din Spania, unde majoritatea contractelor sunt de scurtă durată - a scăzut iar Guvernul a anunţat că în aproape toate regiunile s-au înregistrat scăderi.

O piaţă solidă a forţei de muncă este în linie cu aşteptările autorităţilor de la Madrid privind o creştere a PIB-ului Spaniei de 2,4% anul acesta, în linie cu estimările analiştilor şi un ritm mai rapid decât în alte mari economii din UE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.