Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turkish Airlines va efectua primul său zbor de pe noul aeroport din Istanbul

airbus turkish airlines

Compania aeriană Turkish Airlines urmează să efectueze sâmbătă la ora 2 pm (11.00 GMT) primul său zbor de pe noul aeroport din Istanbul , spre aeroportul Esenboga din capitala Ankara, după ce a finalizat transferul echipamentelor de pe fostul aeroport internaţional Ataturk, transmite DPA, potrivit Agerpres.

Companiile aeriene internaţionale intenţionează şi ele să demareze zborurile de pe noul aeroport din Istanbul până la miezul nopţii de sâmbătă. 

Începând de vineri dimineaţa sute de camioane au transportat aproximativ 43.000 de tone de echipamente de pe fostul aeroport internaţional Ataturk spre noul aeroport amplasat la aproximativ 40 de kilometri în nordul Istanbulului. Trei autostrăzi au fost închise temporar traficului pentru a putea permite acest masiv transfer. 

"Transportul nostru a fost în mare parte terminat. Autostrăzile închise sunt redeschise traficului" a anunţat sâmbătă directorul general de la Turkish Airlines, Bilal Eksi într-un mesaj publicat pe Tweeter. 

După transfer, fostul aeroport internaţional Ataturk din Istanbul va fi utilizat doar de avioanele cargo. Istanbulul mai are un al treilea aeroport internaţional, Sabiha Gokcen, pe partea asiatică a oraşului, a cărui capacitate este mai mică decât cea a aeroportului Ataturk şi care va continua să opereze fără modificări.

Citește și: Explozii în Afganistan: Trei persoane au murit, iar alte 19, între care doi copii şi opt membri ai forţelor de securitate, au fost rănite

Noul aeroport va avea iniţial două piste de aterizare, urmând ca din 2020 să i se adauge o a treia pistă. Încă de la început, instalaţiile noului aeroport vor avea capacitatea teoretică de a gestiona 80 de zboruri pe oră (40 de decolări şi 40 de aterizări), ceea ce va permite un număr de maxim 2.000 de zboruri pe zi, o cifră clar mai mare decât recordul de 1.500 de zboruri pe zi al actualului aeroport Ataturk. 

Dacă în prezent aeroportul internaţional Ataturk din Istanbul este tranzitat de peste 60 de milioane de pasageri pe an, noul aeroport aspiră să ajungă la 90 de milioane de pasageri în 2019 pentru ca în cursul unui deceniu să ajungă la o capacitate de 200 milioane de pasageri pe an. 

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Republica Turcia că, în perioada 5 aprilie 2019 (ora 03.00) - 7 aprilie 2019 (orele 23:59), va avea loc procesul de transfer şi preluare de către Noul Aeroport Istanbul (IGA) a activităţilor şi zborurilor operate până în prezent pe Aeroportul Internaţional Ataturk. Se recomandă cetăţenilor români care se deplasează la Istanbul, să aloce mai mult timp, decât în mod normal, pentru transferul de la/către aeroport, dat fiind faptul că infrastructura de transport nu este definitivată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.