Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turneu al şefului diplomaţiei saudite în Egipt, Tunisia şi Algeria în privința Dosarului libian

News24
Libia

Şeful diplomaţiei saudite prinţul Faisal bin Farhan al-Saud s-a deplasat marţi la Alger şi Tunis, unde a discutat despre conflictul libian, după ce luni a avut discuţii pe aceeaşi temă la Cairo, transmite AFP preluat de agerpres.

Libia, care are cele mai bogate rezerve de petrol din Africa, este sfâşiată de luptele interne pentru putere între cele două tabere: Guvernul de Uniune Naţională (GNA) cu sediul la Tripoli, recunoscut de ONU, şi Armata Naţională Libiană (LNA) condusă de mareşalul Khalifa Haftar, care deţine controlul în est şi într-o parte din sudul Libiei.

Foto: (c) TUNISIAN PRESIDENCY PRESS SERVICE HANDOUT/EPA

GNA este susţinut de Turcia, care a trimis trupe în Libia, iar Haftar beneficiază în special de sprijin din partea Egiptului, Emiratelor Arabe Unite, Arabiei Saudite şi Rusiei.

Prinţul Faisal, care s-a întâlnit cu preşedintele algerian Abdelmadjid Tebboune, a subliniat, potrivit Algerului, angajamentul ţării sale de a "se coordona cu Algeria pentru a obţine o soluţie paşnică în criza libiană". El a subliniat "rolul central al ţărilor vecine în soluţionarea paşnică a conflictului din Libia şi protejarea acestui stat frate împotriva terorismului şi a ingerinţelor străine", potrivit unui comunicat al agenţiei algeriene de presă APS.

La Tunis, prinţul Faisal s-a întâlnit cu preşedintele ţării, Kais Saied, care conduce în prezent jocul politic împotriva islamiştilor din Ennahdha în negocierile pentru formarea unui nou guvern, după demisia cabinetului din februarie.

Potrivit Tunisului, prinţul Faisal a salutat "convergenţa de opinii între Tunisia şi Arabia Saudită cu privire la provocările cu care se confruntă regiunea". El a subliniat "importanţa unei soluţii inter-libiene care să conducă la o reglementare paşnică, să genereze stabilitate în ţară şi să o protejeze de intervenţii străine şi de terorism".

Cu o zi înainte, ministrul saudit s-a aflat în vizită la Cairo, unde a dat asigurări, în dialogul cu omologul său Sameh Choukri, că regatul acordă "sprijin total" poziţiei egiptene în Libia.

Deputaţii egipteni au aprobat săptămâna trecută posibilitatea de a interveni armat în Libia dacă forţele GNA, susţinute de Turcia, îşi continuă înaintarea spre estul ţării.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.