DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Reguli noi pentru rețelele sociale: Twitter va fi interzisă în UE dacă nu combate 'dezinformarea'

Twitter

Reţeaua de socializare Twitter riscă să fie interzisă în UE dacă nu aplică normele europene privind combaterea dezinformării, a avertizat luni ministrul francez al tranziţiei digitale, Jean-Noel Barrot, relatează agenţia EFE, conform Agerpres.

"Dacă Twitter nu se conformează normelor noastre va fi interzisă, în caz de recidivă, în Uniunea Europeană", a spus ministrul francez într-un interviu acordat postului de radio public France Info.

El a reamintit că la sfâşitul lunii august vor intra în vigoare în UE o serie de norme pentru reţelele de socializare, care privesc, de exemplu, publicitatea destinată explicit minorilor sau "obligaţia de a lupta activ contra dezinformării".

Amenzile, primul avertisment

Dacă nu se conformează noilor exigenţe, reţelele de socializare vor primi iniţial amenzi foarte mari, de 6% din cifra lor de afaceri la nivel mondial, ceea ce în cazul Twitter ar însemna aproximativ 300 de milioane de euro, a indicat acelaşi ministru francez.

Deşi a admis că Twitter "joacă un rol important în dezbaterea politică", el a motivat că "nu ne putem asuma riscul ca o reţea de socializare precum Twitter să se lasă luată ostatic de partizanii dezinformării şi ca democraţia noastră să fie afectată".

În timp ce mass-media tradiţionale sunt supuse unor sisteme de responsabilitate asupra conţinutului pe care-l publică, nu acelaşi lucru se întâmplă în cazul reţelelor de socializare, a mai justificat oficialul francez. Aşadar, a repetat el, dacă Twitter nu se conformează normelor UE ce intră în vigoare pe 25 august, această reţea de socializare "nu va fi binevenită în Europa".

Acelaşi ministru reproşează reţelelor de socializare că nu verifică vârsta utilizatorilor, astfel că în Franţa deschiderea primului cont are loc aproximativ la vârsta de 8 ani şi jumătate, deşi chiar aceste reţele recomandă în general să fie la vârsta de minim 13 ani.

"Este prea devreme", consideră membrul guvernului francez, adăugând că va fi de asemenea cerut consimţământul parental în cadrul unei serii de acţiuni prin care Franţa urmăreşte să restricţioneze accesul minorilor la conţinuturile pornografice online. "Vom face în aşa fel încât reţelele de socializare să intre într-o epocă a responsabilităţii", a mai indicat ministrul Jean-Noel Barrot.

Controale sporite

Miliardarul Elon Musk, care a cumpărat Twitter în octombrie anul trecut, a promis că va favoriza libertatea de exprimare în detrimentul a ceea ce el a descris drept politicile excesive de moderare a conţinuturilor practicate de reţeaua de socializare, acuzată până atunci că a cenzurat astfel opinii conservatoare, inclusiv prin suspendarea contului fostului preşedinte republican american Donald Trump, reactivat după ce Musk a devenit patronul Twitter.

Comisia Europeană a prezentat în aprilie o listă cu 19 mari platforme online, inclusiv Twitter, care de la sfârşitul lunii august vor fi supuse unor controale sporite în vederea respectării noilor cerinţe europene asupra conţinuturilor.

Platformele şi motoarele de căutare desemnate vor trebui să îşi adapteze sistemele, resursele şi procedurile pentru a se conforma cerinţelor, vor trebui să instituie un sistem independent de conformitate şi să realizeze o primă evaluare anuală a riscurilor, pe care să o transmită apoi Comisiei.

Platformele vor trebui să identifice, să analizeze şi să atenueze o gamă largă de riscuri sistemice, de la modul în care conţinutul ilegal şi dezinformarea pot fi amplificate prin intermediul serviciilor lor, până la impactul asupra libertăţii de exprimare şi a libertăţii mass-mediei. De asemenea, vor trebui evaluate şi atenuate riscurile specifice legate de violenţa online bazată pe gen şi de protejarea minorilor şi a sănătăţii lor mintale în mediul online. Planurile de atenuare a riscurilor prezentate de platformele şi motoarele de căutare desemnate vor face obiectul unui audit independent şi al unei supravegheri din partea Comisiei Europene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.