Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O vedetă YouTube a fost ucisă de către propriul tată, act considerat 'crimă de onoare'

Twitter
Tiba al-Ali

Politicieni și grupuri pentru drepturile omului cer dreptate pentru Tiba al-Ali după mărturisirea tatălui său care a ucis-o pe tânăra vedetă de pe YouTube. Gestul său a stârnit indignare în Irak, în condițiile în care așa-numitele crime de "onoare" continuă în această țară conservatoare, scrie The Guardian.

Tiba al-Ali, în vârstă de 22 de ani, a fost ucisă de tatăl ei pe 31 ianuarie în provincia Diwaniya din sudul țării, a declarat vineri pe Twitter purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Saad Maan.

Poliția a încercat să medieze între Ali - care locuia în Turcia și se afla în vizită în Irak - și rudele ei pentru a "rezolva disputa familială într-un mod definitiv", a precizat Maan. Se pare că tatăl lui Ali ar fi fost nemulțumit de decizia ei de a locui singură în Turcia.

Maan a declarat că, după întâlnirea inițială a poliției cu familia, "am fost surprinși a doua zi ... cu vestea uciderii ei de către tatăl ei, așa cum a recunoscut acesta în mărturisirile sale inițiale". El nu a oferit mai multe detalii despre natura disputei.

Ali își câștigase adepți pe YouTube, unde postase videoclipuri cu viața ei de zi cu zi și în care apărea adesea logodnicul ei. Între timp, o sursă din cadrul poliției care a vorbit cu AFP sub rezerva anonimatului a confirmat că "disputa" datează de mai mulți ani.

Proteste la Bagdad

Ea a călătorit în Turcia împreună cu familia sa în 2017, dar a refuzat să se întoarcă acasă cu ei și a rămas în țară și locuiește acolo de atunci, a precizat sursa polițienească. Moartea ei a stârnit revoltă în rândul irakienilor pe rețelele de socializare, care au chemat la proteste la Bagdad duminică pentru a cere dreptate ca răspuns la moartea ei.

"Femeile din societățile noastre sunt ostatice ale unor obiceiuri înapoiate din cauza absenței unor măsuri legale de descurajare și a unor măsuri guvernamentale - care în prezent nu sunt proporționale cu dimensiunea infracțiunilor de violență domestică", a scris pe Twitter politicianul veteran Ala Talabani.

Activista pentru drepturile omului Hanaa Edwar a declarat pentru AFP că, potrivit înregistrărilor vocale atribuite lui Ali, "și-a părăsit familia ... pentru că a fost agresată sexual de fratele ei".

Observatorul irakian pentru drepturile omului a raportat, de asemenea, acuzația. AFP nu a putut verifica în mod independent autenticitatea înregistrărilor vocale. Amnesty International a condamnat această crimă "oribilă", afirmând că "codul penal irakian încă tratează cu indulgență așa-numitele "crime de onoare", care cuprind acte violente precum agresiuni și chiar crime".

Directorul său adjunct pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord, Aya Majzoub, a declarat: "Până când autoritățile irakiene nu vor adopta o legislație solidă pentru a proteja femeile și fetele ... vom continua inevitabil să fim martorii unor crime oribile".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.