Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ucraina a găsit soluția pentru a exporta cereale: Prima navă cu 18.000 de tone de porumb a ajuns în Spania

Alppila

O navă care transporta 18.000 de tone de porumb ucrainean a sosit luni dimineața devreme într-un port din nord-vestul Spaniei, folosind ceea ce un grup regional de producători de hrană pentru animale a descris ca fiind o "nouă rută maritimă" care urmărește să evite blocada impusă de Rusia asupra porturilor ucrainene de la Marea Neagră.

Cargoul Alppila, care transporta porumbul, a ajuns în portul spaniol A Coruña înainte de zorii zilei de luni și urmează să fie descărcat până marți, a declarat biroul de presă al portului pentru CNN.

Este prima încărcătură de cereale ucrainene care ajunge în nord-vestul Spaniei pe mare, folosind "o nouă rută maritimă deschisă în Marea Baltică pentru a evita blocarea de către marina rusă a porturilor ucrainene de la Marea Neagră de la începutul războiului", în februarie anul trecut, a precizat grupul producătorilor de hrană pentru animale, numit Agafac, într-un comunicat.

Războiul Rusiei din Ucraina ar putea împinge până la 49 de milioane de oameni în foamete sau în condiții similare foametei din cauza impactului devastator asupra aprovizionării cu alimente și a prețurilor la nivel mondial, iar țările se străduiesc să găsească o modalitate de a ocoli blocada. Duminică, un oficial guvernamental ucrainean a declarat pentru Reuters că Ucraina a identificat rute alternative pentru a exporta depozitele de cereale.

Ministrul adjunct de externe și șef al transformării digitale, Dmytro Senik, a declarat că Ucraina încearcă să stabilească noi rute cu România, Polonia și statele baltice pentru a permite celor 22 de milioane de tone de cereale blocate în porturile maritime ucrainene să "ajungă la destinație".

"Este doar o cantitate mică de porumb, dar recuperează posibilitatea de a importa tot ceea ce este posibil din Ucraina", a declarat directorul Agafac, Bruno Beade, la CNN prin telefon.

El a declarat că Agafac, grupul regional de producători de furaje pentru animale din Galicia, importă de obicei 40% din porumbul său din Ucraina între ianuarie și iunie în fiecare an, ceea ce face parte din totalul de 1 milion de tone de porumb pe care îl importă anual pentru hrana animalelor.

Comunicatul Agafac a precizat că "cantități mici de porumb au părăsit vestul Ucrainei în camioane cu destinația Polonia și România" și că porumbul care a ajuns în Spania a fost încărcat pe o navă în portul polonez Swinoujscie de la Marea Baltică.

Nava Alppila este o navă de marfă sub pavilion finlandez care s-a aflat la Swinoujscie la sfârșitul lunii mai, înainte de a face escale în două porturi germane și apoi de a ajunge luni în portul A Coruña, potrivit vesselfinder.com.

Beade a declarat că nu știe dacă porumbul ucrainean a ajuns în alte porturi spaniole de când a început invazia Rusiei în Ucraina, la sfârșitul lunii februarie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.