Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ucraina avertizează că va bloca total orice aprovizionare a Europei cu gaz rusesc. Mai multe țări UE vor fi lovite puternic

gaze germania

Ucraina avertizează că aprovizionarea cu gaz rusesc către Europa va fi întreruptă, ceea ce ar putea forța țările din Europa Centrală să încerce să îl înlocuiască în totalitate, scrie Politico.

Este puțin probabil ca Kievul să reînnoiască un acord de tranzit al gazelor care să permită companiei ruse Gazprom să exporte gaze naturale către UE folosind conducte care traversează Ucraina, a declarat ministrul Energiei, German Galușcenko, pentru POLITICO.

Acordurile de tranzit din 2019 durează până la sfârșitul anului 2024 și permit Gazprom să exporte peste 40 de milioane de metri cubi de gaz pe an prin Ucraina, ceea ce aduce la Kiev aproximativ 7 miliarde de dolari pe an.

„Cred că până în iarna lui 2024, Europa nu va avea deloc nevoie de gaz rusesc”, a spus Galușcenko într-un interviu telefonic. „Dacă acum profiturile din gazul rusesc plătesc războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și a armatei private a Gazprom, singurul lucru pentru care ar trebui să plătească în viitor va fi reparațiile.”

El a adăugat că războiul înseamnă că „negocierile bilaterale sunt imposibile”.

Ruta terestră prin Ucraina este una dintre cele două legături de conducte dintre Rusia și Occident. Încă reprezintă aproximativ 5% din importurile de gaze ale blocului, dar aceasta este doar o treime din nivelul de dinainte de război.

Nu numai Ucraina pune la îndoială viitorul tranzitului de gaze

Șeful Gazprom, Alexei Miller, a avertizat săptămâna trecută că va opri exporturile dacă Ucraina nu își va renunța la eforturile de a sechestra activele statului rus pentru a impune un premiu de 5 miliarde de dolari pentru infrastructura energetică expropriată ilegal de Moscova când a anexat Crimeea în 2014. Gazprom și Naftogaz din Ucraina sunt de asemenea, în conflict asupra unei dispute privind taxele de tranzit.

"Dacă Naftogaz continuă astfel de acțiuni neloiale, nu se poate exclude ca Federația Rusă să impună sancțiuni. Atunci, orice relație între companiile ruse și Naftogaz va fi pur și simplu imposibilă", a spus Miller, potrivit agenției de presă TASS.

În ciuda bombelor, rachetelor și dronelor care fac ravagii asupra infrastructurii energetice ucrainene, rețeaua de conducte a continuat să pompeze gaz către UE, unde ajunge în principal în Austria, Slovacia, Italia și Ungaria.

Gazoductul rusesc nu este supus sancțiunilor, dar Comisia Europeană intenționează să pună capăt dependenței blocului de combustibilii fosili ai Moscovei până în 2027.

Cu toate acestea, există o critică tot mai mare că țările UE care încă folosesc gazul rusesc nu se mișcă suficient de repede pentru a se diversifica. Importurile rusești de gaz din Austria au revenit la nivelurile de dinainte de război. Ungaria primește în jur de 4,5 miliarde de metri cubi pe an. În aprilie, guvernul său a semnat un acord cu Gazprom pentru a asigura volume suplimentare.

Austria și Ungaria vor avea probleme

„Dacă tranzitul ucrainean se oprește, livrările de gaze din gazoductul Gazprom către țările UE ar putea scădea între 10 și 16 miliarde de metri cubi (45 până la 73% din nivelurile actuale)”, a spus o analiză din iunie a Centrului pentru Politica Energetică Globală al Universității Columbia. Europa cu un deficit în 2025 înainte ca capacitatea suplimentară de gaz natural lichefiat din SUA și Qatar să intre online.

„Pentru Europa în ansamblu, este destul de ușor de gestionat. Dar pentru unele țări aflate la sfârșitul conductei, Austria, Ungaria și așa mai departe, imaginea este puțin diferită", a declarat Georg Zachmann, senior fellow la think tank-ul economic Bruegel. „Ar trebui să vedem o remaniere a capacităților fizice. , fluxuri fizice. Acest lucru ar putea veni cu costuri suplimentare pentru ei.”

Ar reprezenta o ruptură potențială mult mai permanentă cu Moscova.

„A menține acordul în viață înseamnă că poate că există o șansă în viitor să ne întoarcem la asta. Dar dacă fluxurile sunt oprite, există riscul ca acestea să fie complet demontate, iar privilegiul pe care l-au avut aceste țări în trecut de a avea acces la gaz siberian ieftin va dispărea pentru totdeauna”, a spus Zachmann.

Obiectivul pe termen lung al Ucrainei este de a-și crește propria producție de gaz pentru a satisface cererea UE, a declarat Oleksiy Chernyshov, CEO al Naftogaz, pentru POLITICO în mai.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.