Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ucraina e dispusă să înceapă propria operațiune specială, dar în Rusia: evacuarea opozanților Kremlinului din regiunile de graniță

reuters.com
rusia-ucraina-razboi

Purtătorul de cuvânt al serviciului de informații (GUR) al Ministerul Apărării de la Kiev, Andri Iusov, a declarat că Ucraina este pregătită să ia în considerare apelul civililor ruşi privind evacuarea din regiunea Belgorod, aflată pe teritoriul Federației Ruse și unde au loc ostilități între insurgenţii anti-Kremlin şi armata Rusiei, conform agenției de presă RBC, scrie Rador.

"Ostilitățile continuă. Autoritățile ocupante (aşa cum sunt numite autorităţile ruse de către ucraineni, n.r.) au lăsat mai multe așezări fără control, încercând doar lovituri de artilerie, din sisteme de rachete cu lansare multiplă asupra propriei infrastructuri civile și a rezidenților locali", a declarat Iusov.

Potrivit acestuia, luptătorii "Corpului Voluntarilor Ruşi" (RDK) și ai Legiunii "Libertatea Rusiei" (LSR) îndeplinesc, de fapt, funcția de autoapărare armată pe teritoriul regiunii ruse Belgorod, unde își protejează compatrioții de regimul criminal de la Kremlin.

De celalaltă parte, rușii susțin că grupurile de asalt care atacă regiunile ruse de graniță sunt de fapt trupe care lucrează cu ucrainenii.

Unități ale RDK și LSR au anunțat recent că lansează a doua fază a operațiunii armate în regiunea Belgorod din Federația Rusă. Scopul acestora este să răstoarne regimul Putin și să creeze o zonă demilitarizată pentru a-i proteja pe ucraineni.

Rebeliune în creștere

content-image

Reprezentantul serviciului de spionaj GUR a precizat că sprijinul pentru rebeli în rândul populației locale ruse este în creștere și că numărul insurgenţilor care luptă împotriva regimului condus de Putin crește.

"Acest lucru este valabil atât pentru cei care doresc să ia parte la lupta armată împotriva dictatorului rus, Vladimir Putin, cât și pentru localnicii care cer protecție", a adăugat Iusov.

"Așa-numita Federație Rusă este astăzi un stat eșuat, pe teritoriul căruia sunt multe conflicte. Guvernul central este inadecvat, iar evenimentele din regiunea Belgorod demonstrează clar acest lucru", a afirmat purtătorul de cuvânt al GUR.

În plus, acesta a menţionat că Ucraina va lua în considerare în mod corespunzător cererea de evacuare a civililor din regiunea rusă Belgorod, dacă va primi o astfel de solicitare.

Potrivit lui Iusov, armata rusă se concentrează asupra teritoriilor ucrainene, în timp ce pe teritoriul Federației Ruse există dezordine, haos şi anarhie.

Reprezentantul serviciului de spionaj din armata ucraineană consideră că acest lucru înseamnă că astfel de conflicte se pot răspândi și pot câștiga avânt în diferite părți ale Rusiei, inclusiv la Moscova.

Atacuri în rafală

Realitatea războiului, lansat de Moscova în Ucraina în februarie 2022, este tot mai mult resimţită în Rusia, cu o intensificare a bombardamentelor asupra regiunilor de frontieră, dar şi a loviturilor aeriene în interiorul ţării, inclusiv la începutul acestei săptămâni asupra Moscovei.

La sfârşitul lunii mai, armata rusă a afirmat că a respins unul dintre cele mai grave atacuri transfrontaliere ale unui "grup de sabotaj" ucrainean, care - potrivit ei - a pătruns pe teritoriul regiunii ruse Belgorod.

Ucraina a negat atacul cu drone asupra Moscovei din cursul săptămânii şi a negat că armata sa ar fi fost implicată în incursiunile din Belgorod, susţinând că autorii acestora sunt voluntari ruşi.

Şebekino, un orăşel cu 40.000 de locuitori la frontiera cu Ucraina, şi alte localităţi din Belgorod au fost atacate de mai multe ori în ultima vreme, guvernatorul Gladkov declarând presei ruse că regiunea trăieşte de acum în "condiţii reale de război".

Moscova îşi numeşte invazia în Ucraina drept "operaţiune militară specială", nu război, şi susţine că a lansat-o pentru a proteja Rusia de ameninţarea mişcărilor Ucrainei spre Occident. Kievul şi aliaţii săi declară că este o agresiune neprovocată de cucerire de noi teritorii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.