Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ucraina cere socoteală Turciei după ce Ankara a eliberat vaporul rusesc acuzat de Kiev că transportă cereale furate

hotnews.ro
vapor Zhibek Zholy

Cargoul rusesc Zhibek Zholy, despre care Kievul afirmă că transportă cereale ucrainene furate de Rusia, a reintrat în apele teritoriale ruseşti după ce a părăsit coasta Turciei, unde fusese imobilizat începând de vineri, iar ambasadorul turc la Kiev va fi convocat la MAE ucrainean pentru clarificări, întrucât Ucraina ceruse Turciei arestarea navei, relatează AFP şi Reuters.

Ancorată vineri în portul turc Karasu de la Marea Neagră, nava rusească a reintrat miercuri în larg şi a emis ultimul semnal la circa 20 de kilometri de coasta turcă, conform website-ului Marine Traffic.

Potrivit unui responsabil turc, cargoul rusesc ''a intrat în apele teritoriale ruse, dar fără a se apropia de un port'' pentru moment. Conform agenţiei turce de presă DHA, cargoul şi-a închis transponderul, emiţătorul prin care este localizat.

Autorităţile ucrainene au deplâns decizia Turciei de a lăsa nava să plece. ''Regretăm că nava rusă Zhibek Zholy, încărcată cu cereale ucrainene furate, a fost autorizată să părăsească postul turc Karasu, în pofida dovezilor (...) prezentate autorităţilor turce'', a transmis purtătorul de cuvânt al MAE ucrainean, Oleg Nikolenko.

''Ambasadorul Turciei la Kiev va fi invitat (la MAE ucrainean) pentru a clarifica această situaţie inacceptabilă'', a adăugat purtătorul de cuvânt.

Un membru al echipajului cargoului Zhibek Zholy, citat de agenţia rusă TASS sub acoperirea anonimatului, a declarat că încărcătura navei va fi transferată pe un alt cargou.

Potrivit Kievului, la bordul navei care a plecat joia trecută din portul ucrainean Berdiansk, aflat sub ocupaţie rusă, sunt circa 7.000 de tone de cereale furate de trupele ruse în cursul invaziei asupra Ucrainei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.