Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ucraina confirmă: Rusia a declanșat cel mai mare atac cu drone asupra Kievului de la începutul războiului

drone kiev

Ucraina a acuzat Moscova de a fi efectuat în noaptea de vineri spre sâmbătă cel mai mare atac cu drone asupra Kievului de la începutul invaziei ruse în februarie 2022, soldat cu cinci răniţi, în timp ce exploziile provocate de sistemul antiaerian în timpul interceptării şi doborârii dronelor inamice i-au trezit pe locuitorii capitalei ucrainene în zorii zilei, relatează AFP, Reuters şi EFE.

Atacul coincide cu cea de-a 90-a comemorare a Holodomorului, marea foamete provocată de politicile dictatorului sovietic Iosif Stalin în anii 1932-1933 privind colectivizarea şi redistribuirea resurselor, când au murit milioane de ţărani ucraineni, scrie agerpres.ro.

Forţele aeriene ucrainene au declarat sâmbătă că au doborât 71 de drone de atac Shahed din cele 75 lansate de Rusia dinspre Primorsko-Ahtarsk şi regiunea Kursk din Federaţia Rusă. "Cele mai multe dintre ele au fost distruse în regiunea Kievului", au indicat forţele aeriene pe reţele de social media.

Cinci persoane, între care un copil de 11 ani, au fost rănite în cursul acestui atac, au indicat autorităţile locale din Kiev.

Atacul a vizat diferite cartiere ale Kievului la primele ore ale zilei de sâmbătă, venind în mai multe valuri odată cu răsăritul soarelui.

Alerta aeriană a durat şase ore la Kiev, iar fragmente de drone căzute au provocat incendii şi au avariat clădiri în capitală, a declarat primarul Kievului, Vitali Kliciko. "Inamicul continuă să semene teroare", a spus el.

"Peste 70 de (drone) Shahed au fost doborâte în timpul nopţii înainte de comemorarea Holodomorului", a reacţionat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pe reţeaua sa de socializare. "Liderii ruşi sunt mândri de capacitatea lor de a ucide", a afirmat Zelenski, calificând atacul drept "teroare deliberată" într-o aluzie la data aleasă de Rusia pentru a lansa acest număr record de drone Shahed.

Conducerea Ucrainei făcuse anterior o paralelă între Holodomor şi actuala invazie a Rusiei.

Ucraina şi alte peste 30 de ţări recunosc Holodomorul drept genocid împotriva poporului ucrainean comis de Uniunea Sovietică, din care Ucraina făcea parte la acea vreme, într-o încercare de a zdrobi dorinţa de independenţă a ucrainenilor.

Moscova neagă că decesele au fost provocate de o politică deliberată de genocid şi afirmă că şi ruşii şi alte grupuri etnice au suferit, de asemenea, din cauza foametei.

Potrivit Administraţiei militare a Kievului, fragmente de drone interceptate au avariat mai multe clădiri în diferite cartiere ale Kievului şi au afectat infrastructura sistemului de electricitate.

Ministerul ucrainean al Energiei a indicat că aproape 200 de clădiri din capitală, inclusiv 77 de clădiri rezidenţiale, au rămas fără energie electrică în urma atacului.

Pe măsură ce temperaturile scad, Ucraina se aşteaptă să fie victima unei alte campanii ruse de atacuri masive asupra sistemului său energetic, cum a fost cea care a lăsat milioane de ucraineni fără electricitate şi încălzire timp de săptămâni întregi în toamna şi iarna anului trecut.

"Se pare că în această noapte am auzit uvertura. Preludiul sezonului de iarnă", a reacţionat, pe Facebook, Serhii Fursa, un cunoscut economist ucrainean.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.