Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ucraina, contrazisă de AIEA: Experții nu au descoperit explozivi sau mine care să fi fost plasate de forţele ruse la Zaporojie

Pinterest
Zaporojie nuclear

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a anunţat că experţii săi de la centrala nucleară de la Zaporijjia au primit mai mult acces din partea forţelor ruse care ocupă instalaţia, informează BBC, potrivit Rador.

Până acum, experţii AIEA nu au sesizat niciun indiciu care să ateste amplasarea de mine sau explozivi. "Aceasta este o zonă de luptă, este o zonă de război activă, deci uneori poate dura o zi sau două pentru a obţine autorizaţii", a declarat vineri directorul său general Rafael Grossi

Oficialii de la Kiev au susţinut că partea rusă ar putea declanşa explozii la Zaporijjia, pentru a simula un atac ucrainean împotriva centralei. Ucraina, a cărei centrală nucleară Cernobîl (nord) a fost, în 1986, în epoca sovietică, scena celei mai grave catastrofe nucleare din istoria omenirii, a acuzat marţi Moscova că pregăteşte o "provocare" la centrala Zaporojie. Armata ucraineană susţine că "obiecte similare unor explozibili au fost plasate" pe acoperişurile reactoarelor 3 şi 4 ale centralei, relatează Agerpres.

Rusia susţine, dimpotrivă, că Kievul este cel care plănuieşte o "acţiune subversivă" la centrală.

Căzută în mâinile armatei ruse pe 4 martie 2022, cea mai mare centrală a Europei a fost vizată de tiruri şi a fost decuplată de la reţeaua electrică de mai multe ori, o situaţie precară ce generează temeri că s-ar putea produce un accident nuclear major.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.