Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ucraina critică pe un ton foarte ferm Comitetul Internaţional Olimpic: 'Este un promotor al războiului, al omuciderii şi al distrugerii'

Yahoo.news
Mihailo Podoliak

Preşedinţia Ucrainei a criticat luni pe un ton foarte ferm Comitetul Internaţional Olimpic (CIO), acuzându-l că este "un promotor al războiului", pentru că el examinează posibilitatea de a autoriza participarea de atleţi ruşi sub stindard neutru la Jocurile Olimpice din 2024, informează AFP, conform AGERPRES.

"CIO este un promotor al războiului, al omuciderii şi al distrugerii. CIO priveşte cu plăcere cum Rusia distruge Ucraina şi oferă apoi Rusiei o platformă pentru a promova genocidul" împotriva ucrainenilor, a acuzat pe Twitter consilierul prezidenţial Mihailo Podoliak, vizându-l personal pe Thomas Bach, preşedintele german al CIO.

"Este evident că banii care cumpără ipocrizia olimpică nu au mirosul sângelui Ucrainei. Nu-i aşa, domnule Bach?", a scris Podoliak.

Confruntat din februarie 2022 cu invazia rusă care a devastat Ucraina, Kievul cere ca sportivilor originari din Rusia şi din Belarus, aliat al Kremlinului, să le fie interzisă participarea la JO din 2024 de la Paris.

Însă CIO a declarat miercurea trecută că "analizează" posibilitatea de a autoriza participarea lor sub drapel neutru, în condiţiile în care ruşii şi belaruşii sunt excluşi din majoritatea competiţiilor internaţionale de la începutul invaziei.

Aceste propuneri au suscitat furia ucrainenilor. Preşedintele Volodimir Zelenski a denunţat vineri "ipocrizia" CIO şi l-a invitat pe Thomas Bach să viziteze Bahmut, unul dintre punctele fierbinţi ale războiului dus de Rusia împotriva Ucrainei.

Duminică, Zelenski a anunţat în mesajul său zilnic că i-a scris o scrisoare preşedintelui francez Emmanuel Macron cu privire la această problemă. "Olimpismul şi statele teroriste nu trebuie să se intersecteze", a declarat Zelenski, în timp ce ministrul ucrainean al sportului a ameninţat joi cu boicotarea JO-2024.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.