Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ucraina culege primele roade la Vilnius: Rachete cu rază lungă din Franța și zeci de tancuri, vehicule blindate și două siteme Patriot din Germania

Agerpres.ro
sistem de apărare antirachetă Patriot

Franța va transfera rachete cu rază lungă de acțiune în Ucraina pentru a-și sprijini contraofensiva în curs, a declarat președintele francez Emmanuel Macron la summitul NATO de la Vilnius, Lituania, pe 11 iulie. La rândul lui, Cancelarul german Olaf Scholz va prezenta un nou pachet de sprijin în valoare de 770 de milioane de dolari.

Armata franceză operează rachete de croazieră SCALP-EG, un echivalent cu rachetele britanice Storm Shadow.

Liderii NATO au indicat mai devreme că membrii individuali își vor prezenta propriile pachete de ajutor pentru Ucraina în timpul summitului. Premierul norvegian Jonas Gar Stere a declarat că Oslo își va mări ajutorul acordat Ucrainei cu peste 238,6 milioane de dolari, ridicând valoarea totală pentru 2023 la 960 de milioane de dolari.

Marea Britanie a fost de acord să ofere rachetei sale Storm Shadows cu o rază de acțiune de peste 250 de kilometri pe 11 mai. Câteva zile mai târziu, Macron a spus că Franța va trimite și rachete care „ar permite Ucrainei să reziste”.

Kievul încearcă să achiziționeze și rachetele cu rază lungă de acțiune a Sistemului de rachete tactice ale armatei (ATACMS) fabricate în SUA, dar Washingtonul nu a aprobat încă furnizarea acestora.

Aliații NATO s-au reunit la Vilnius pentru un summit de două zile pentru a discuta despre ajutoare suplimentare pentru Ucraina și candidatura Kievului, printre alte subiecte.

Cancelarul german Olaf Scholz și ministrul Apărării Boris Pistorius vor prezenta un nou pachet de sprijin în valoare de 770 de milioane de dolari la summitul NATO de la Vilnius, Lituania, a informat Süddeutsche Zeitung pe 11 iulie.

Se pare că pachetul include două lansatoare Patriot, 24 de tancuri Leopard 1A5, 40 de vehicule de luptă de infanterie Marder și 20.000 de cartușe de artilerie.

Până acum, armata ucraineană operează cel puțin două sisteme Patriot, unul oferit de SUA și altul de Germania.

Berlinul va furniza, de asemenea, sisteme anti-drone, drone de recunoaștere și echipamente pentru spitalele de campanie, a scris Süddeutsche Zeitung.

Alți membri NATO și-au prezentat deja propriile prevederi concrete pentru Ucraina în ziua deschiderii summitului. Franța s-a angajat să furnizeze rachete SCALP-EG cu rază lungă de acțiune, în timp ce Norvegia își va mări ajutorul acordat Ucrainei cu peste 238,6 milioane de dolari.

Aliații NATO s-au reunit la Vilnius pentru un summit de două zile pentru a discuta despre ajutoare suplimentare pentru Ucraina și candidatura Kievului, printre alte subiecte.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.