Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ucraina dă detalii de culise despre cerealele care trec prin România: e vorba de o cantitate uriașă

cursdeguvernare.ro
grau cereale

Premierul ucrainean, Denis Şmihal, a declarat, vineri, că executivul pe care îl conduce organizează o "şedinţă itinerantă", în regiunea vestică Lviv, informează Rador Radio România.

Printre subiectele-cheie se numără blocada instituită de polonezi la frontieră. "Astăzi (vineri, n.r.), avem o ședință itinerantă a Guvernului. Lucrăm în regiunea Lviv, la solicitarea președintelui Ucrainei. Printre chestiunile-cheie - situația legată de blocada de la graniță. Pregătim pași clari și propuneri concrete" - a scris Şmihal pe Telegram.

Premierul a remarcat că Ucraina intenționează să poarte un dialog pragmatic cu partea poloneză și este pregătită pentru compromisuri rezonabile. "În același timp, continuăm să ne extindem logistica și în alte puncte. Porturi maritime. Porturi dunărene. Puncte de trecere cu ceilalți vecini. Calea ferată. În ianuarie 2024, am exportat 88% din grâul ucrainean către UE prin Marea Neagră. Acesta este rezultatul activităţii coridorului nostru de logistică maritimă" - a subliniat premierul ucrainean.

Relația cu România

Şmihal a adăugat că porturile dunărene continuă să înregistreze recorduri în ceea ce privește transbordarea. "Continuăm să investim în extinderea capacității acestora. Pregătim grupuri de nave cu produsele noastre pe Dunăre. Vorbim despre așa-numitele nave containere care pot naviga către porturile dunărene din Bulgaria, Serbia, Ungaria, Slovacia, Austria, Germania și către portul românesc Constanța" - a mai declarat Denis Şmihal, adăugând că Ucraina extinde cooperarea cu România.

"Partenerii noștri de acolo și-au dovedit predictibilitatea.

În ianuarie 2024, 1,1 milioane de tone de cereale au tranzit România. În prima jumătate a lunii februarie, 0,6 milioane de tone" - a menționat premierul ucrainean.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.