Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ucraina este pe cale să legalizeze marijuana medicală pentru a ajuta soldații

canabis

Invazia Rusiei a provocat greutăți imense în Ucraina, iar zeci de mii de soldați și civili suferă de răni și de tulburări de stres post-traumatic. În acest context, țara este pregătită să legalizeze marijuana medicală chiar în această lună, în încercarea de a le oferi veteranilor săi un potențial ajutor, notează Bloomberg.

Discuțiile din Ucraina despre canabis s-au accelerat după începerea războiului și au culminat în iulie, când parlamentul națiunii a adoptat, printr-un vot inițial, o legislație care permite utilizarea acestuia în scopuri medicale.

Dezbaterea finală a proiectului de lege ar putea avea loc la următoarea ședință a parlamentului, a declarat pentru Bloomberg, într-un interviu telefonic, șeful comisiei de sănătate a acestuia, Mykhaylo Radutskyi. Acea sesiune este stabilită pentru începutul lunii noiembrie, au declarat doi legislatori. Programul exact al ședințelor parlamentare nu este făcut public din motive de securitate. Unul dintre legislatori a declarat că legislația ar putea fi aprobată în această lună.

Sprijinul public pentru această inițiativă este împărțit, 37% dintre cetățeni fiind împotrivă și 35% în favoarea ei, potrivit unui sondaj realizat în iulie de Centrul Razumkov din Kiev. Marja de eroare a fost de 2,3%.

Zelenski susține legalizarea

Au existat reacții negative în rândul unor parlamentari. Proiectul de lege a fost aprobat inițial cu 268 de voturi pentru - o victorie la limită în parlamentul cu 450 de locuri. Printre opozanți se numără fracțiunea condusă de fostul prim-ministru Iulia Timoșenko, care a susținut că canabisul medical ar declanșa o producție și un consum necontrolate. Grupul ei solicită un referendum al alegătorilor pe această temă.

Cu toate acestea, proiectul de lege are sprijinul partidului de guvernământ Servitorul Poporului, care are cea mai mare prezență parlamentară. În mod crucial, ideea are sprijinul președintelui Volodimir Zelenski.

"Pentru ca cetățenii noștri să suporte durerea, stresul și traumele războiului, trebuie să legalizăm în sfârșit, în mod justificat, tratamentul bazat pe canabis medical pentru toți cei care au nevoie de el", a declarat el în iunie în fața legislatorilor.

Într-un interviu, Olga Stefanyshyna, membră a comisiei de sănătate a parlamentului, a declarat că proiectul de lege "este deosebit de important acum, când țara noastră se află într-o fază activă a războiului, pentru a ameliora durerea provocată de rănile de luptă și pentru a îmbunătăți condițiile psihologice într-un moment în care o mulțime de ucraineni sunt stresați".

Canabisul medical, în continuare controversat

În timp ce mulți ucraineni care suferă de anxietate și de alte afecțiuni contează pe canabis pentru a le oferi un ajutor, există încă o controversă considerabilă cu privire la faptul dacă marijuana este într-adevăr un tratament bun. Unele studii indică faptul că iarba ar putea doar amorți temporar emoțiile traumatice și că ar putea avea efecte secundare adverse - sau chiar să fie dăunătoare dacă este folosită pe o perioadă lungă de timp. În 2019, Asociația Americană de Psihiatrie a adoptat o declarație de poziție împotriva ei pentru această utilizare, citând lipsa de cercetări credibile. Cu toate acestea, utilizarea canabisului medical de către veterani a fost prezentată adesea ca argument de lobby pentru legalizarea în SUA.

Dacă va fi aprobată, ucrainenii care au o rețetă medicală vor putea cumpăra marijuana la șase luni de la intrarea în vigoare a legii. Nu va fi permisă utilizarea în scop recreativ, iar producția va fi strict controlată de guvern.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.