Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ucraina face lumină cu privire la coridorul de cereale de la Marea Neagră: 'Informația este falsă'

Profimedia
cereale grau port

Vicepremierul ucrainean Oleksandr Kubrakov a negat joi rapoartele unor firme ucrainene și britanice potrivit cărora noul coridor de export la Marea Neagră ar fi fost suspendat, scrie Reuters.

„Informația privind anularea sau oprirea neprogramată a coridorului temporar Ucraina - coridorul pentru circulația navelor civile dinspre și spre porturile din Marea Odesa (regiunea) este falsă”, a declarat Kubrakov pe X.

„Toate rutele disponibile stabilite de Marina ucraineană sunt valabile și sunt utilizate de navele civile”.

Firma de consultanță Barva Invest, cu sediul la Kiev, firma britanică de securitate Ambrey și un post specializat, Ukrainian Ports, au raportat că Ucraina a suspendat utilizarea coridorului din cauza unei posibile amenințări din partea avioanelor de război rusești și a minelor marine.

Ucraina a folosit coridorul pentru a încerca să își revigoreze exporturile maritime fără aprobarea Rusiei, sfidând amenințările Moscovei, care a renunțat în iulie la un acord mediat de ONU care a permis ca unele exporturi de alimente să circule în ciuda războiului.

„Dorim să vă informăm cu privire la o suspendare temporară a traficului de nave către și dinspre (porturi). Interdicția actuală este în vigoare până pe 26 octombrie, dar este posibil ca ea să fie prelungită”, a precizat firma de consultanță pe aplicația de mesagerie Telegram.

Contractele futures pentru grâu de la Chicago , un preț de referință la nivel mondial, au crescut în urma acestei știri, revenind de la un minim al ultimelor două săptămâni. Ulterior, acestea s-au tranzacționat în creștere cu aproximativ 1%.

Contractele futures la grâu au fost presate în această săptămână de speranțele că Ucraina va extinde exporturile de cereale, precum și de ploile din zonele cu culturi uscate din întreaga lume.

Barva Invest, care este specializată în sectorul agricol din Ucraina, a declarat că o suspendare de facto a fost deja în vigoare timp de două zile, la cererea armatei de la Kiev, care a invocat o amenințare din partea activității sporite a forțelor aeriene rusești.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat săptămâna trecută că a ordonat avioanelor de război rusești înarmate cu rachete Kinzhal să patruleze în Marea Neagră.

Compania britanică de securitate maritimă Ambrey a declarat într-un raport că Autoritatea ucraineană a porturilor maritime a emis un comunicat miercuri seara târziu, spunând că: „Nu va exista nicio mișcare a navelor de-a lungul coridorului de intrare și ieșire pe 26 octombrie 2023”.

Suspendarea a fost provocată de operațiunile Forțelor Aeriene Ruse în regiune, a precizat aceasta.

„La 25 octombrie, Ambrey și-a informat clienții că Forțele Aeriene Ruse au aruncat cel puțin patru obiecte, probabil mine marine acustice și/sau magnetice, în zona de tranzit a coridorului ucrainean pentru cereale, în apropiere de Insula Șarpilor, Ucraina”, a spus acesta.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.