Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ucraina și Georgia nu scapă de vizele pentru UE

UE Uniunea europeana

Comisia Europeană a lăudat vineri progresele realizate de Ucraina şi Georgia pentru a îndeplini criteriile ce ar permite eliminarea regimului obligativităţii vizelor de intrare în UE pentru cetăţenii acestor două ţări, dar a precizat în acelaşi timp că guvernele de la Kiev şi Tbilisi încă mai trebuie să facă eforturi pentru a se putea lua o asemenea decizie, transmite agenţia DPA.

Informaţia este conţinută într-un raport publicat de Comisia Europeană cu două săptămâni înaintea summitului Parteneriatului Estic, ce se va desfăşura la Riga (Letonia) pe 21 şi 22 mai. Dintre toate statele incluse în Parteneriatul Estic (Republica Moldova, Ucraina, Belarus, Georgia, Armenia şi Azerbaidjan), numai Republica Moldova a reuşit să obţină eliminarea vizelor de scurtă şedere în UE, guvernele ucrainean şi georgian intensificându-şi în ultima vreme demersurile pentru a obţine şi ele această facilitate la summitul din capitala letonă.

'Ştim că Georgia şi Ucraina şi-au exprimat dorinţa de o obţine eliminarea vizelor la summitul de la Riga (...) Dar evident că acesta este un obiectiv foarte ambiţios pentru un interval de timp atât de scurt', a explicat o purtătoare de cuvânt a executivului comunitar, Natasha Bertaud.

Potrivit raportului prezentat vineri, Ucraina a realizat progrese 'remarcabile', în pofida 'circumstanţelor excepţionale' în care se găseşte, referire la conflictul armat din estul separatist prorus, dar încă mai are de lucru la capitole cum ar fi combaterea corupţiei, crimei organizate, a discriminării şi a traficului cu fiinţe umane, dar şi în ceea ce priveşte dreptul de azil.

Cât despre Georgia, şi ea 'a înregistrat progrese semnificative într-o perioadă scurtă de timp', dar mai are de luat măsuri similare şi trebuie, în plus, să combată traficul cu droguri, se menţionează în document.

Comisarul european pentru afaceri interne, Dimitris Avramopoulos, a lăudat şi el ambele state pentru 'angajamentul lor substanţial', adăugând că 'este crucial ca aceste eforturi să continue în lunile următoare', scrie agerpres.ro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.