Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ucraina încearcă să găsească soluții: Va importa mai multe gaze naturale din Slovacia

Ucraina a semnat un acord pentru a-şi majora, cu până la 55%, importurile de gaze naturale din Slovacia, în condiţiile în care încearcă să îşi asigure aprovizionarea cu energie ameninţată de o posibilă invazie a Rusiei, odată cel mai mare furnizor de gaze al Ucrainei, transmite Reuters.

Operatorul de sistem de transport al gazelor din Ucraina (GTSOU) a informat joi că Ucraina şi-a majorat capacitatea garantată pentru importurile de gaze din Slovacia, de la 27 milioane metri cubi pe zi până la 42 milioane metri cubi pe zi. Operatorul din Ucraina a precizat că noul acord încheiat cu firma Eustream a.s. din Slovacia va fi valabil până la data de 31 martie 2022.

"Acest acord ne va îmbunătăţi în mod semnificativ securitatea energetică în această perioadă", a informat GTSOU.

Ucraina trebuie să importe mai mult de 30% din gazele naturale pe care le utilizează şi Slovacia este principala rută pentru livrările sale. În luna ianuarie consumul mediu de gaze al Ucrainei a fost de 127 milioane metri cubi pe zi.

La începutul acestei săptămâni, GTSOU a informat că Ucraina a început să primească gaze naturale din Europa Occidentală via Ungaria, adăugând că aceasta a devenit o nou rută de aprovizionare.

Ucraina a încetat să mai importe gaze naturale din Rusia, care odată era cel mai important furnizor al său, după ce relaţiile dintre cele două ţări s-au înrăutăţit ca urmare a anexării Peninsulei Crimeea de către Rusia în 2014. Autorităţile de la Kiev acuză Moscova că utilizează energia ca o armă împotriva Europei, acuzaţie respinsă de Moscova, informează Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.