Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se va arunca Ucraina să reocupe Insula Șerpilor? Evaluarea experților

insula serpilor

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) din Statele Unite a oferit joi seara o evaluare asupra semnificației retragerii trupelor rusești de pe Insula Șerpilor, reiterând importanța acesteia pentru Ucraina. Asta în timp ce oameni din Statul Major al armatei ucraniene vorbesc despre necesitatea strategică de a reprelua insula, în timp ce civilii din guvern susțin că imperios necesar a fost eliberarea ei de ruși pentru că o reocupare ar necesita un mare efort logistic nejustificat în acest moment.

Expulzarea forțelor rusești de pe Insula Șerpilor este o reușită semnificativă pentru Kiev și o înfrângere importantă pentru Moscova. Însă Flota Mării Negre a Rusiei și sistemele terestre anti-navă din Crimeea și Herson încă pot amenința navele ce navighează spre Odesa”, notează ISW într-o serie de postări publicate pe pagina de Twitter a institutului.

„Este puțin probabil ca forțele ucrainene să reocupe Insula Șerpilor dar ele nu trebuie să o facă - ele aveau nevoie să îi dea afară pe ruși și au făcut asta. Rusia avea nevoie de Insula Șerpilor pentru a amenința rutele maritime către Odesa de-a lungul coastei României, acestea fiind cel mai sigur drum de eludare a blocadei asupra grâului și a altor exporturi”, explică analiștii militari americani.

Aceștia avertizează însă că retragerea rușilor de pe Insula Șerpilor nu înseamnă că Rusia a ridicat blocada întrucât sistemele terestre anti-navă din Crimeea și teritoriile din sudul Ucrainei ocupate de ruși încă pot ținti această rută maritimă crucială pentru Ucraina.

„Dacă varianta lui Putin potrivit căreia retragerea a fost un 'gest de bunăvoință' era reală, el ar ridica blocada și garanta siguranța vaselor neutre înspre și dinspre Odesa. Dacă nu face asta, lumea trebuie să confrunte realitatea că Putin încă ține ostatice o parte semnificativă a rezervelor mondiale de hrană”, conchide Institutul pentru Studiul Războiului.

Capturată chiar în prima zi a războiului de forțele armate ruse datorită importanței sale strategice în controlarea rutelor maritime din Marea Neagră, Insula Șerpilor a fost eliberată de Ucraina după mai bine de patru luni de lupte.

Anunțul făcut joi de ministerul Apărării de la Moscova potrivit căruia trupele rusești au fost retrase „în semn de bunăvoință” față de Ucraina pentru a permite reluarea exporturilor de cereale ale acesteia au fost rapid respinse de Kiev.

Comandamentul operațional Sud al forțelor armate ucrainene a distribuit o fotografie care arăta Insula Șerpilor în flăcări în momentul retragerii trupelor ruse, afirmând că acestea au fost evacuate în urma unor noi atacuri ucrainene susținute din timpul nopții.

La puțin timp după, ministerul ucrainean al Apărării a publicat la rândul său o înregistrare video care arată atacurile forțelor sale armate asupra Insulei Șerpilor, unele dintre acestea fiind efectuate chiar cu obuziere de 155 de milimetri de fabricație locală și ghidate cu drone Bayraktar TB2.

„Mulțumesc apărătorilor regiunii Odesa care au făcut tot posibilul pentru a elibera un teritoriu important din punct de vedere strategic”, a declarat Valeri Zalujnîi, comandantul Statului Major General al Ucrainei, într-o postare scurtă făcută pe canalul său de Telegram.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.