Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ucraina iși dorește un summit internaţional pentru pace. Ce condiție pune în privința participării Rusiei

universul.net
dmitro kuleba

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a anunţat luni că Administraţia de la Kiev ar vrea un summit pentru pace până la sfârşitul lunii februarie, cu medierea Naţiunilor Unite, dar condiţionează prezenţa reprezentanţilor Rusiei de lansarea unui proces internaţional pentru crime de război, anunță Mediafax.

Într-un interviu acordat agenţiei The Associated Press, Dmitro Kuleba a afirmat că mediator ar putea fi secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres. Dar Kuleba crede că Rusia ar putea fi invitată doar dacă un tribunal internaţional ar formula acuzaţii privind crime de război comise în Ucraina.

"Orice război se termină pe cale diplomatică. Orice război se încheie ca rezultat al acţiunilor de pe câmpul de luptă şi la masa negocierilor. Naţiunile Unite ar putea fi cel mai bun loc pentru organizarea acestui summit (...)", a afirmat Kuleba.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres "s-a dovedit a fi un mediator eficient, un negociator eficient şi, cel mai important, un om cu principii şi integritate. De aceea, am saluta participarea sa activă", a precizat Kuleba.

Întrebat dacă Rusia ar trebui invitată la acest summit, ministrul ucrainean de Externe a precizat că Moscova ar trebui să fie mai întâi acuzată de crime de război de către o instanţă internaţională. "Pot fi invitaţi dacă va fi făcut acest pas", a subliniat Kuleba.

Ministrul ucrainean de Externe a minimizat afirmaţiile oficialilor de la Moscova privind disponibilitatea de a participa la negocieri. "Ei spun constant că sunt pregătiţi de negocieri, ceea ce nu este adevărat, deoarece tot ce fac pe câmpul de luptă demonstrează contrariul", a insistat Kuleba.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.