Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Victorie pentru România: Limba oficială a minorității române din Ucraina este începând de azi limba română, nu cea moldovenească

infofinanciar.ro
cernauti transcarpatia romani

Limba oficială pentru minoritatea română din Ucraina este începând de astăzi limba română, nu limba moldovenească, a declarat, miercuri, la Kiev, premierul Marcel Ciolacu, citat de Agerpres.

El a declarat, la finalul şedinţei comune ale guvernelor României şi Ucrainei, că autorităţile de la Kiev au decis, miercuri, recunoaşterea limbii române ca limbă oficială a minorităţii române din Ucraina.

Măsura a fost adoptată în contextul obligaţiei îndeplinirii de către Ucraina a criteriilor de aderare la Uniunea Europeană, unul dintre criterii referindu-se şi la drepturile minorităţilor naţionale.

România a protestat în ultimii ani după ce în regiunile locuite de etnici români în Ucraina, autoritățile de la Kiev au înființat  unităţi de învăţământ cu predare în aşa-numita 'limbă moldovenească'.

Revolta românească

Cea mai reprezentativă şi numeroasă Uniune Civică a românilor din regiunile Cernăuţi, Transcarpatia, Odesa şi Kiev a reluat în acest memoriu şi numeroasele solicitări din trecut privind soluţionarea definitivă a problemei legată de predarea în inexistenta "limbă moldoveneasca" în locul limbii române în instituţiile de învăţământ şcolar din regiunea Odesa.

Consiliul Naţional al Românilor din Ucraina (CNRU) a cerut autorităţilor de la Kiev să renunţe definitiv la utilizarea sintagmei "limbă moldovenească" la nivel de stat şi în spaţiul public din Ucraina, după exemplul Republicii Moldova, care a înlocuit-o recent în textul Constituţiei prin "limba română".

CNRU subliniază că, oficial, "limba moldovenească" este recunoscută doar în Ucraina şi în Transnistria, regiune separatistă din estul Republicii Moldova.

"Vorbim de aderarea rapidă a Ucrainei şi a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Pentru această aderare există şi nişte principii şi în ceea ce priveşte drepturile minorităţilor. Aceste principii sunt la nivel european. Şi România a respectat toate principiile necesare de aderare la Uniunea Europeană. În ceea ce priveşte drepturile minorităţilor, sunt convins că România poate pune la dispoziţie întreaga legislaţie Ucrainei, fiind o bună practică această abordare în România. Relaţia inter-instituţională între mine şi domnul prim-ministru nu mai este la nivelul de a ne face promisiuni. Noi decidem împreună ce este mai bine pentru popoarele pe care le reprezentăm. A existat o şedinţă de guvern în cadrul şedinţei comune între România şi Ucraina şi decizia Guvernului a fost că pe teritoriul Ucrainei limba oficială este limba română", a afirmat Marcel. Ciolacu.

Slujbe religioase

Şeful Executivului s-a referit şi la drepturile preoţilor ortodocşi din comunitatea românească din Ucraina, care au dreptul de a oficia slujbele în limba română.

"La fel de important cred că este să ne asigurăm că preoţii români ortodocşi vor oficia în continuare serviciile religioase în limba română. Libertatea religioasă este un drept fundamental, iar păstrarea identităţii religioase şi a limbii de slujire sunt principii fundamentale pentru orice societate", a adăugat premierul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.