Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ucraina naționalizează averile oligarhilor - Patru mari companii trec în proprietatea statului

http://www.ordineazilei.ro/
Ucraina steag

Patru companii asociate cu controversații oameni de afaceri Kostyantyn Zhevago, Ihor Kolomoisky și Konstantin Grigorishin au fost naționalizate, a informat Ukrainska Pravda, citând surse anonime din Comisia Națională a Valorilor Mobiliare și a Pieței de Valori. Sursele au spus că decizia a fost luată pe 6 noiembrie, notează kyivindependent.

Guvernul ucrainean va prelua controlul deplin asupra Ukrnafta, Ukrtatnafta, AvtoKrAZ și Zaporizhtransformator.

Se pare că țara va primi și acțiunile pe care Viacheslav Bohuslaiev le-a avut la Motor Sich, unul dintre cei mai importanți producători mondiali de motoare de aeronave cu sediul în Zaporizhzhia. Bohuslaiev a fost și șeful companiei până când autoritățile l-au arestat pe 23 octombrie. El este suspectat de colaborare cu Rusia.

Nu a existat nicio confirmare oficială până acum, dar o sursă anonimă de la biroul președintelui a declarat pentru Forbes Ucraina că guvernul lucrează într-adevăr la o legislație care să reglementeze modul în care funcționează întreprinderile strategice în timpul războiului.

Ukrainska Pravda a scris că nu se știe dacă guvernul va plăti vreo compensație pentru acțiunile deținute de proprietari privați în aceste companii.

Aproximativ 42% din compania petrolieră Ukrnafta, de exemplu, aparțin companiilor asociate cu Kolomoisky. Restul a fost deținut de stat. Kolomoisky și partenerul său de afaceri Gennadiy Boholyubov dețineau, de asemenea, aproximativ 60% din acțiunile Ukrtatnafta.

Kolomoisky și Boholyubov au fost cândva proprietarii PrivatBank, care a fost naționalizat în 2016. Conform unui audit independent, PrivatBank avea o gaură de 5,5 miliarde de dolari în registru; banca acum deținută de stat îl dă în judecată pe Kolomoisky în Ucraina, Elveția, Marea Britanie și Statele Unite.

În iulie, Kolomoisky ar fi fost deposedat de cetățenia ucraineană.

AvtoKrAZ este deținut de Zhevago, care se confruntă cu acuzații de delapidare de fonduri, după ce ar fi sifonat 113 milioane de dolari de la Finance & Credit Bank pe care o deținea. Banca este acum defunctă. Zhevago a fost acuzat de delapidare în septembrie 2019. Localitatea sa nu este cunoscută, dar deține în continuare un pachet majoritar de acțiuni la firma minieră Ferrexpo, în timp ce averea sa netă, potrivit Forbes, este de 1,3 miliarde de dolari.

Zaporizhtransformator, producător de echipamente pentru transformatoare de putere, aparține lui Grigorishin. În 2016, Grigorishin a recunoscut că a finanțat Partidul Comunist din Ucraina și că avea cetățenia rusă. În Rusia, Grigorishin a fost acuzat în lipsă de evaziune fiscală și condamnat la 4 ani de închisoare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.