Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ucraina rămâne implicată în soluționarea conflictului transnistrean: Kievul va răspunde hotărâtor provocărilor rusești în Republica Moldova

captura Telegram
moldova romania transnistria

Ambasadorul cu misiuni speciale al Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei, Paun Rohovei, a efectuat o vizită de lucru în Republica Moldova, în cadrul căreia s-a întâlnit cu vicepremierul pentru reintegrare de la Chişinău, Oleg Serebrian, și cu liderul regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski - raportează Ministerul Afacerilor Externe de la Kiev, potrivit Rador Radio România.

"Partea ucraineană, în calitate de mediator în reglementarea transnistreană, continuă să acorde asistență Chișinăului și Tiraspolului în găsirea căilor de înțelegere reciprocă, în primul rând în problema scopului final al procesului de negociere - reintegrarea Republicii Moldova" - a precizat MAE ucrainean. În cadrul întâlnirilor, interlocutorii au discutat despre starea actuală a procesului de reglementare a problemei transnistrene, au făcut schimb de opinii cu privire la modalitățile de soluționare a problemelor economice și social-umanitare din relațiile dintre Chișinău și Tiraspol.

"Ucraina este exclusiv în favoarea soluționării pașnice a problemei transnistrene, cu păstrarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova în cadrul granițelor sale recunoscute internațional. În același timp, Kievul va răspunde în mod hotărâtor oricăror provocări care vizează atât tragerea regiunea transnistreană în războiul Rusiei împotriva Ucrainei, cât și destabilizarea situației din Moldova în general" - a remarcat Ministerul Afacerilor Externe de la Kiev.

 

Formatul 5+2 a devenit nefuncțional

Partea ucraineană a reiterat că formatul de negociere "5+2" este nefuncţional din cauza prezenței în acest proces a țării agresoare - Federația Rusă. În plus, Ucraina continuă să pledeze pentru retragerea rapidă a trupelor ruse de pe teritoriul regiunii transnistrene, distrugerea munițiilor aflate în depozitele din Cobasna şi schimbarea misiunii de pace de pe Nistru din militară în civilă.

La rândul său, în cadrul întrevederii, reprezentantul Tiraspolului și-a confirmat disponibilitatea de a continua implementarea acordurilor încheiate în cooperare cu autorităţile de la Chișinău în ceea ce priveşte asigurarea de noi coridoare de transport pentru exporturile ucrainene. Partea ucraineană și-a exprimat disponibilitatea de a lua în considerare reluarea serviciului consular mobil pentru cetățenii ucraineni pe teritoriul regiunii transnistrene a Republicii Moldova. Condiția principală este asigurarea unui nivel adecvat de securitate pentru activitățile angajaților consulari ucraineni, precum și garantarea deplasării nestingherite a acestora către/de la locul activităților consulare - a menționat Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.