Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ucraina: Reuniune extrordinară a miniştrilor de externe UE pentru a impune noi sancţiuni Rusiei

Uniunea Europeană studiază posibilitatea de a convoca săptămâna viitoare o reuniune extraordinară a miniştrilor săi de externe pentru a sancţiona ofensiva lansată de rebelii proruşi în estul Ucrainei cu sprijinul Moscovei, au făcut cunoscut sâmbătă surse apropiate dosarului, citate de AFP. 

Şeful diplomaţiei letone, Edgars Rinkevics, i-a solicitat oficial sâmbătă convocarea unei asemenea reuniuni Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate, Federica Mogherini, care a întreprins o serie de consultări în acest sens, potrivit surselor amintite. 

Letonia deţine preşedinţia semestrială a UE, însă convocarea Consiliului miniştrilor de externe este o competenţă a şefei diplomaţiei europene. 

Edgars Rinkevics şi omologul său lituanian, Linas Linkevicius, au cerut sâmbătă, în mesaje publicate pe conturile lor de Twitter, adoptarea de noi sancţiuni împotriva Rusiei. 

"Rusia este pe deplin responsabilă de atacul separatiştilor contra oraşului Mariupol şi trebuie să îl oprească sub pedeapsa unor noi sancţiuni", a scris ministrul leton. 

"Avem nevoie de mai multe sancţiuni după intensificarea agresiunilor ruseşti în Ucraina. Negocierile trebuie să ducă la rezultate, în caz contrar este o pierdere de timp", a afirmat la rândul său oficialul de la Vilnius. 

Federica Mogherini a avertizat sâmbătă Moscova că "această escaladare va provoca în mod inevitabil o deteriorare a relaţiilor dintre UE şi Rusia". 

UE a făcut apel la Rusia să înceteze orice susţinere pentru rebelii proruşi din estul Ucrainei după decizia acestora de a angaja o puternică ofensivă în regiune împotriva armatei guvernamentale. 

Liderul autoproclamatei republici Doneţk, Alexandr Zaharcenko, a anunţat sâmbătă că separatiştii proruşi au lansat o ofensivă pentru cucerirea oraşului strategic Mariupol, port ucrainean la Marea Azov. 

Rachetele care au căzut sâmbătă dimineaţa peste portul oraşului Mariupol şi peste un cartier învecinat, ucigând conform ultimului bilanţ provizoriu cel puţin 30 de persoane şi rănind circa 100, au fost lansate din zonele controlate de separatiştii proruşi, au anunţat observatorii OSCE.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.