Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ucraina: 'Rusia ar trebui să elibereze părți din teritoriile Georgiei și Ucrainei!'

georgia osetia abhazia

Federația Rusă trebuie să elibereze părți din teritoriile Georgiei și Ucrainei, iar criminalii de război ruși trebuie să poarte cea mai strictă responsabilitate, susține ministerul Afacerilor Externe din Ucraina.

"7 august se împlinesc 14 ani de la începutul agresiunii armate a Federației Ruse împotriva Georgiei. După aproape un deceniu și jumătate, Rusia își continuă politica agresivă împotriva Georgiei, menține Abhazia și regiunea Osetia de Sud sub ocupație, încălcând grav drepturile omului în aceste teritorii georgiene", se arată în comunicatul ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei, cu ocazia celei de-a 14-a aniversări a agresiunii armate a Federației Ruse împotriva Georgiei, relatează Unian.

Ucraina sprijină ferm suveranitatea și integritatea teritorială a Georgiei în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional.

Ministerul de Externe de la Kiev a subliniat că, după ce nu a primit o reacție adecvată a comunității mondiale la agresiunea împotriva Georgiei, în 2014 Rusia și-a continuat acțiunile agresive în Ucraina - a ocupat Crimeea și o parte din regiunile Donețk și Lugansk, iar la 24 februarie 2022 a început un război de amploare împotriva Ucrainei.

"Suntem convinși că este posibil să oprim politica agresivă a Federației Ruse datorită eforturilor comune ale comunității internaționale, respectării stricte a regimurilor de sancțiuni împotriva Rusiei și sprijinului cuprinzător al țărilor împotriva cărora Moscova desfășoară agresiuni", a subliniat Ministerul de Externe.

"Rusia ar trebui să elibereze părți din teritoriile Georgiei și Ucrainei, iar criminalii de război ruși ar trebui să poarte o responsabilitate severă", a adăugat Ministerul de Externe.

Situația din Georgia:

Osetia de Sud și Abhazia nu au mai fost sub controlul guvernului georgian din 1991 și, respectiv, 1992. Ca urmare a războiului ruso-georgian de cinci zile din 2008, Rusia a pus capăt ocupației Abhaziei și Osetiei de Sud și a recunoscut formarea de "republici" autoproclamate în aceste teritorii.

Guvernul de la Tbilisi a răspuns prin ruperea relațiilor diplomatice cu Moscova și declararea Osetiei de Sud și a Abhaziei "teritorii ocupate".

ONU consideră că aceste zone fac parte integrantă din Georgia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.