Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ucraina s-a răzbunat pe Israel și a declanșat un scandal diplomatic

jewishpress.com
ucraina-israel

Autorităţile israeliene au anunţat că l-au convocat marţi pe ambasadorul Ucrainei pentru a-i adresa o mustrare severă, după ce reprezentanţii Kievului au votat pentru declanşarea unei anchete internaționale referitoare la ocuparea de către Israel a Cisiordaniei, conform Reuters, scrie Rador. Votul Ucrainei vine după ce Kievul a acuzat Israelul că nu îl ajută cu armament în lupta contra Rusiei.

Rezoluția, aprobată la sediul ONU din New York săptămâna trecută, cere Curții Internaționale de Justiție (CIJ) să intervină "urgent" cu privire la "ocuparea, colonizarea și anexarea prelungite ale teritoriului palestinian de către Israel", despre care afirmă că încalcă "dreptul la autodeterminare" al palestinienilor.

Israelul "și-a exprimat nemulțumirea" față de decizia Ucrainei de a vota în favoarea rezoluției, în timpul unei conversații cu ambasadorul Yevhen Korniciuk, potrivit unui comunicat publicat marți de Ministerul de Externe israelian. "Ambasadorului i s-a clarificat că acest comportament nu întruchipează un comportament prietenos", se arată în comunicat.

Într-o declarație de pe Facebook despre întâlnire, Ambasada Ucrainei în Israel a scris: "Ambasadorul și-a exprimat dezamăgirea față de poziția Israelului, al cărui reprezentant s-a abținut în timpul votului din Adunarea Generală a ONU cu privire la problema plăților despăgubirilor rusești pentru Ucraina".

În timp ce în declarația israeliană se spunea că ambasadorul a fost "convocat", autorităţile din Ucraina a afirmat că întâlnirea a fost aranjată dinainte și nu a fost o convocare.

Israelul a ocupat Cisiordania, Gaza și Ierusalimul de Est - zone pe care palestinienii le doresc ca parte a statului lor - în urma războiului din 1967 din Orientul Mijlociu. Negocierile sponsorizate de SUA au stagnat în 2014. Rezoluția a fost adoptată de comisia de decolonizare a ONU în urma unui vot, cu 98 de țări votând pentru susținere, 17 împotrivă și 52 abțineri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.