Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ucraina: Lupta contra-cronometru pentru restabilirea energiei electrice

electricitate ucraina

Ucraina s-a străduit sâmbătă să restabilească alimentarea cu energie electrică și apă după ce ultimul val de atacuri ale Rusiei a aruncat mai multe orașe în întuneric și a forțat oamenii să îndure temperaturi sub zero grade fără încălzire sau apă curentă, anunță anews.com.tr. Rafalele de rachete lansate vineri au avut loc în timp ce președintele Vladimir Putin a avut întâlniri ample cu șefii militari care supraveghează invazia Rusiei în Ucraina, unde Moscova a intensificat bombardamentele.

În capitala Kiev, metroul a oprit circulația pentru ca oamenii înfășurați în haine de iarnă să se poată adăposti în stațiile de metrou, după ce sirenele de alarmă aeriană au sunat vineri dimineața. Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a declarat că serviciul de metrou a fost reluat sâmbătă dimineața devreme și că alimentarea cu apă a fost restabilită.

Cu toate acestea, o treime dintre locuitorii Kievului au rămas în continuare fără curent electric, a adăugat Klitschko. De asemenea, sâmbătă a fost restabilită alimentarea cu energie electrică în tot orașul Kharkiv din estul țării, a declarat guvernatorul regional Oleg Sinegubov, după ce grevele au lăsat al doilea oraș din Ucraina fără electricitate.

Furnizorul național de energie al Ucrainei a impus pene de curent de urgență, afirmând sâmbătă că sistemul energetic "continuă să se refacă". Ukrenergo avertizase că amploarea pagubelor din nordul, sudul și centrul țării înseamnă că ar putea dura mai mult timp pentru restabilirea aprovizionării decât după atacurile anterioare.

În timpul unei vizite la statul major al armatei vineri, Putin a cerut propuneri de la comandanții săi militari cu privire la modul în care Rusia ar trebui să procedeze în ofensiva din Ucraina, potrivit Kremlinului.

Rusia a difuzat imagini cu Putin prezidând o masă rotundă cu ministrul Apărării, Serghei Șoigu, și cu șeful Statului Major General, Valeri Gerasimov, printre alți șefi de stat major. După o serie de înfrângeri umilitoare pe câmpul de luptă, Rusia a continuat, începând din octombrie, un atac aerian împotriva a ceea ce Moscova spune că sunt instalații legate de armată.

Însă Franța și Uniunea Europeană au declarat că suferința provocată civililor înghețați constituie crime de război, șeful politicii externe a blocului comunitar calificând bombardamentele drept "barbare".

Ministerul rus al Apărării a declarat sâmbătă că loviturile au vizat instalațiile militare și energetice ale Ucrainei, întrerupând în același timp "transferul de arme și muniții de producție străină". "Toate țintele desemnate au fost lovite", a declarat ministerul în briefingul său zilnic.

Rusia a lansat vineri 74 de rachete - în principal de croazieră - dintre care 60 au fost doborâte de apărarea antiaeriană, potrivit armatei ucrainene. Kievul a rezistat unuia dintre cele mai mari atacuri cu rachete de la începutul invaziei. Oficialii regionali au declarat că forțele lor de apărare aeriană au doborât 37 din cele 40 de rachete.

Președintele ucrainean, Volodymyr Zelensky, a declarat că loviturile au afectat alimentarea cu energie electrică și apă în Kiev și în 14 regiuni. În orașul central Kryvyi Rig, unde s-a născut Zelensky, atacurile aeriene au lovit o clădire rezidențială.

O femeie în vârstă de 64 de ani și un cuplu tânăr cu un băiețel au murit, a declarat sâmbătă guvernatorul Valentyn Reznichenko, adăugând că alte 13 persoane au fost rănite.

În sud, noi bombardamente rusești în Herson, recent recucerit de Ucraina, au ucis un bărbat de 36 de ani și au rănit o femeie de 70 de ani, a declarat guvernatorul Iaroslav Ianoșevici.

El a declarat ulterior că o lovitură separată a lovit un centru geriatric din satul Stepanivka, la nord de Kherson. Nu au fost raportate victime sau răniți. Hersonul a fost supus unui bombardament rusesc persistent de când forțele Moscovei s-au retras în noiembrie, iar energia electrică a fost întreruptă în oraș la începutul acestei săptămâni.

Moscova a declarat că loviturile asupra infrastructurii ucrainene sunt un răspuns la o explozie pe podul de la Kerch, care leagă partea continentală a Rusiei de peninsula Crimeea, anexată de la Ucraina în 2014.

Oficialii ucraineni din domeniul apărării au declarat săptămâna aceasta că forțele lor au doborât peste o duzină de drone de atac de fabricație iraniană lansate spre Kiev, un semn că sistemele furnizate de Occident au un impact. Liderii militari ucraineni au avertizat că Moscova se pregătește pentru o ofensivă majoră de iarnă, inclusiv o nouă încercare de a cuceri Kievul.

Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a declarat pentru AFP că Rusia se pregătește pentru un război prelungit. "Vedem că mobilizează mai multe forțe, că sunt dispuși să sufere și multe pierderi, că încearcă să aibă acces la mai multe arme și muniții", a spus el.

Cu scopul de a împinge Moscova la masa negocierilor, UE a impus vineri noi sancțiuni, adăugând restricții la exportul de motoare de drone către Rusia sau către țări precum Iranul care doresc să furnizeze arme Moscovei.

Ministerul rus de Externe a declarat sâmbătă că noul pachet de "măsuri restrictive unilaterale nelegitime" nu își va atinge scopul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.