Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ucraina și-a schimbat strategia: Volodimir Zelenski nu mai este mulțumit doar cu o încetare a focului

bbc.com
razboi tanc ucraina rusia armata

Nu va exista o încetare a focului în Ucraina până când Rusia nu îşi va retrage trupele de pe teritoriul ucrainean, a declarat joi consilierul şefului cancelariei prezidenţiale de la Kiev, Mihailo Podoleak, care face parte din echipa de negociatori ucraineni la discuţiile de pace cu Rusia, relatează media ucrainene, între care portalul Liga.net.

De acum guvernul ucrainean se pare că nu se mai mulţumeşte să negocieze o încetare a focului cu Rusia pentru a stopa invazia rusă, ci doreşte ca armata invadatoare să părăsească teritoriul Ucrainei, notează la rândul său agenţia de presă EFE.

"Ne ne mai propuneţi o încetare a focului: aceasta este imposibil fără o retragere totală a trupelor ruse", a subliniat joi pe Twitter Mihailo Podoleak.

"Societatea ucraineană nu este interesată într-un nou 'Minsk' pentru ca războiul să revină peste câţiva ani. Până când Rusia nu este pregătită să ne elibereze complet pământurile, platforma noastră de negociere se bazează pe arme, sancţiuni şi bani", a adăugat consilierul prezidenţial.

În declaraţia sa, Podoleak s-a referit la acordurile de la Minsk, care au fost semnate în 2014 şi 2015 pentru a se pune capăt conflictului declanşat în regiunile proruse ucrainene Lugansk şi Doneţk, în estul ţării.

Rusia a anexat peninsula Crimeea în 2014, teritoriu pe care l-a înglobat în componenţa sa, în timp ce ostilităţile au persistat în Lugansk şi Doneţk, două componente ale regiunii Donbas, unde operează gherilele proruse, sprijinite de Moscova. Autoproclamatele republici populare Doneţk şi Lugansk au fost recunoscute de Rusia cu câteva zile înaintea invaziei ruse în Ucraina la 24 februarie.

La 17 mai, Mihailo Podoleak declarase că negocierile cu Rusia au fost suspendate şi vor fi reluate când partea rusă va veni la masa tratativelor cu propuneri concrete, iar "acum nu are niciun sens să împiedicăm căderea acestui imperiu ciudat", potrivit acestuia.

La 18 mai, ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a numit patru elemente ale victoriei Ucrainei, printre care revenirea Crimeei şi a Donbasului. Celelalte trei sunt: plata reparaţiilor de război de către Rusia; judecarea criminalilor de război ruşi şi consolidarea Ucrainei în procesul de integrare europeană, a enumerat Kuleba într-un interviu pentru media olandeză NRC, citat de Liga.net.

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.