Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ucraina: UE face apel la Moscova să înceteze orice susţinere pentru rebelii proruşi

ucraina omuleti verzi

Uniunea Europeană a făcut apel vineri la Rusia să înceteze orice susţinere pentru rebelii proruşi din estul Ucrainei după decizia acestora de a angaja o puternică ofensivă în regiune împotriva armatei ucrainene. 

'Timpul presează', a avertizat şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, într-un comunicat preluat de AFP. 'Escaladarea luptelor a făcut prea multe victime civile', a adăugat oficialitatea europeană, a doua zi după ce opt civili au fost ucişi într-o staţie de troleibuz din Doneţk în urma unor tiruri de artilerie. 

Federica Mogherini a cerut totodată Rusiei 'să-şi asume pe deplin responsabilităţile', făcând apel la încetarea confruntărilor, retragerea imediată a armamentului greu şi respectarea acordurilor de la Minsk semnate în septembrie 2014 pentru reglementarea paşnică a conflictului. 

În acelaşi timp, reprezentanta diplomaţiei europene a denunţat relele tratamente aplicate soldaţilor ucraineni capturaţi, încălcându-se astfel convenţiile internaţionale. De amintit în context că 18 soldaţi ucraineni luaţi prizonieri de rebelii proruşi în timpul luptelor de pe aeroportul din Doneţk, cucerit de insurgenţi după luni de lupte grele, au fost forţaţi joi de aceştia din urmă să iasă într-un marş umilitor pe străzile oraşului, unde au fost loviţi şi insultaţi de trecători, după cum au transmis AFP şi EFE. 

Rebelii proruşi s-au angajat vineri să-şi continue ofensiva şi au respins orice posibilitate de armistiţiu cu autorităţile ucrainene, după cum a declarat 'preşedintele' republicii autoproclamate Doneţk, Aleksandr Zaharcenko. 

Pe de altă parte, preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat autorităţile ucrainene de lansarea unei operaţiuni militare de anvergură împotriva rebelilor proruşi, făcând Kievul responsabil de zecile de morţi din ultimele zile în estul Ucrainei.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.