Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ucraina vrea să redeschidă consulatul său de la Tiraspol cu condiția respectării integrității teritoriale a Republicii Moldova

http://nrcu.gov.ua/
Transnistria Ucraina Moldova

Ucraina este gata să ia în considerare restabilirea serviciilor consulare pentru cetățenii săi aflați în regiunea transnistreană, se anunță într-un comunicat al Ministerului de Externe de la Kiev în contextul vizitei de ieri a ambasadorului cu misiuni speciale Păun Rohovei. Într-un comunicat, instituția a declarat că Ucraina va continua să ofere asistență în calitatea sa de mediator în procesul de reglementare transnistreană atât Chișinăului, cât și Tiraspolului, pentru a găsi modalități de înțelegere reciprocă în scopul reintegrării regiunii separatiste în componența R. Moldova, conform stiripesurse.md.

Rohovei s-a întâlnit la Chișinău cu vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, după care a plecat la Tiraspol, unde a discutat cu liderul separatiștilor, Vadim Krasnoselski.

Condiția ucrainei: respectarea integrității teritoriale a Republicii Moldova

Cei doi au discutat despre modalitățile de soluționare a unor probleme conomice, sociale și umanitare în relațiile dintre Chișinău și Tiraspol. Rohovei a subliniat că Ucraina pledează pentru soluționarea pașnică a diferendului transnistrean, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a R. Moldova în cadrul granițelor sale recunoscute internațional.

Totodată, Rohovei a subliniat că Ucraina va avea o reacție hotărâtă la orice provocări care vizează atât atragerea regiunii transnistrene în război, cât și destabilizarea situației din R. Moldova în ansamblu. La fel, oficialul de la Kiev a reiterat că Ucraina consideră nefuncțional formatul de negociere ”5+2” din cauza prezenței Rusiei, care este stat agresor.

În context, statul vecin a cerut repetat retragerea imediată a trupelor ruse din regiunea transnistreană, eliminarea stocurilor de muniții din depozitele de la Kolbasna și transformarea misiunii de pe Nistru din militară în civilă.

La fel, Rohovei a declarat că Ucraina este deschisă să examineze posibilitatea reistabilirii serviciilor consulare directe pentru cetățenii ucraineni în regiunea transnistreană, cu condiția ca două aspecte să fie asigurate: securitatea personalului consular și libera circulație a diplomaților către și dinspre locul desfășurării operațiunilor consulare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.