Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ucrainenii au refuzat zeci de avioane F-18 de la australieni: Nu vrem gunoaiele voastre

hornet

Ucrainenii au refuzat zeci de avioane F-18 de la australieni: Nu vrem gunoaiele voastre

”Nu avem nevoie de un gunoi zburător”, ar fi fost declarația care a pus cruce unei posibile înțelegeri Australia - Ucraina pentru transferul a 41 de aeronave F/A-18 Hornet pe care australienii le scoseseră din uz în 2021.

Anul trecut, un reprezentant de rang înalt al Forțelor Aeriene Ucrainene le-a spus unor australieni la Kiev că nu este interesat să transfere din Australia 41 de avioane de luptă F/A-18 Hornet dezafectate, a relatat NV, care citează Australian Financial Review.

Interlocutorul publicației a spus că acest lucru a distrus efectiv acordul privind F/A-18, menționând că dacă oficialul nu ar fi făcut acest lucru, avioanele ar zbura chiar acum deasupra Ucrainei.

Mai exact, potrivit surselor publicației australiene, un oficialul ucrainean le-a trensmis celor doi reprezentanți australieni că donația nu prezintă interes pentru Kiev. „Nu avem nevoie de gunoiul vostru zburător”, ar fi spus oficialul, potrivit unui participant.

Care ar fi fost motivele refuzului brutal pentru F-18 Hornet

Înainte de toate, apreciem că este greu de imaginat o asemenea scăpare din partea oficialilor ucraineni, în condițiile în care țara se afla - și este încă - sub o presiune uriașă, iar orice ajutor militar ar fi fost mai mult decât binevenit. Un exemplu în acest sens este discursul moderat al liderilor de la Kiev vizavi de poziția Ungariei lui Viktor Orban, care s-a opus permanent oricărui sprijin militar pentru Ucraina.

Potrivit ziarului australian, Forțele Aeriene Ucrainene se temeau să fie copleșite de două tipuri de aeronave de luptă occidentale, fiecare dintre necesitând propria infrastructură de întreținere, muniție și antrenament.

Ideea transferului de F-18 australiene a apărut încă din martie anul trecut. Două luni mai târziu, a apărut știrea că guvernul SUA este „în favoarea” transferului aeronavei, care a început să zboare pentru Royal Australian Air Force în 1984 și își a ieșit din serviciul de luptă în 2021.

Proiectat pentru portavioane, șasiul robust al lui Hornet a fost potrivit pentru pistele de aterizare distruse de război ale Ucrainei. Ar putea ateriza și decola pe distanțe scurte.

Cu toate acestea, la acea vreme, Ucraina a început negocierile cu guvernele Statelor Unite și ale Europei cu privire la primirea F-16 Fighting Falcon mai puțin puternice.

O neînțelegere reciprocă între Australia și Ucraina?

Deși Australia nu are o influență diplomatică semnificativă asupra Rusiei sau Ucrainei, ea ocupă locul al șaptelea în lume în ceea ce privește cheltuielile militare măsurate pe baza puterii de cumpărare, potrivit think tank-ului Lowy Institute.

Prim-ministrul Anthony Albanese arăta că Australia este unul dintre cei mai mari donatori de ajutor militar pentru Ucraina dintre țările din afara NATO.

Pe de altă parte, reprezentanții Ministerului Apărării din Australia sunt reticenți în a preda echipamente militare aflate în dotarea armatei australiene.

În plus, spre deosebire de multe alte țări, Australia a refuzat să-și redeschidă ambasada de la Kiev, ceea ce a dus la scăderea contactelor directe între țări.

Aeronava F/A-18 Hornet

Pe 6 iunie, presa a raportat că Australia și Statele Unite discută despre posibilitatea transferului a 41 de avioane F/A-18 Hornet în Ucraina, care vor fi înlocuite de aeronavele F-35.

Potrivit Politico, „ zeci de avioane F-18 vechi, dar funcționale, vor fi probabil disponibile pentru export ” atunci când Australia, Canada, Elveția și Finlanda trec la avioane de luptă F-35.

F/A-18 Hornet este un avion de luptă multirol american, dezvoltat în anii 1970 și este principalul avion de luptă al Marinei SUA. A fost folosit în operațiuni militare împotriva Libiei, Irakului și Iugoslaviei.

Aeronava este în serviciu din 1983 și are o rază de luptă de aproximativ 1000 km.

F/A-18 Hornet poate folosi o gamă largă de arme, inclusiv rachete neghidate Hydra 70 și Zuni, rachete aer-aer AIM-120, AMRAAM, AIM-9 Sidewinter, rachete aer-sol AGM-88, HARM, Taurus, AGM -84 Harpoon, bombe neghidate Mark-80, CBU-87, precum și bombe ghidate echipate cu sistemul JDAM.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.