Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ucrainenii declanșează contraofensiva: rușii se uită cum vine tăvălugul peste ei

IPN
Donbas Ucraina donetk zaporojie luhansk herson

Vladimir Rogov, preşedintele organizaţiei pro-ruse "Suntem împreună cu Rusia" din regiunea Zaporojie - ocupată parţial de ruşi şi anexată ilegal anul trecut - spune că ar exista o concentrare de forţe armate ucrainene în zonă. Agenţia rusă de presă TASS îl citează pe Rogov, care a scris pe Telegram că 12.000 de militari ucraineni s-ar afla acum în zona oraşului Huliaipole, situat chiar pe linia de contact din regiune, în timp ce în oraşul Zaporojie ar fi desfăşurat un sistem de rachete Grom-2, de fabricaţie ucraineană, cu rază de acţiune de câteva sute de kilometri.

"Luptătorii ucraineni, în număr de aproape 12.000, au fost mutaţi în zona Huliaipole, numărul lor a crescut semnificativ. Aceştia se află exact pe linia de contact, pe lângă creşterea forţelor pe teritoriul controlat de Kiev în localităţile Bogatir, Solenoe, chiar în oraşul Zaporojie", a declarat Rogov.

Potrivit acestuia, redistribuirea forţelor ar putea indica pregătiri pentru o ofensivă a forţelor armate ucrainene în această zonă de pe linia de contact Zaporojie.

Rogov a declarat marţea trecută pentru TASS că trupele ucrainene ar putea începe operaţiunile contraofensive pe linia de contact din regiunea Zaporojie în decurs de o săptămână. El a estimat că, în cazul unei ofensive, unităţile ucrainene vor evita luptele urbane şi vor pătrunde spre Marea Azov, la est de Melitopol, pentru a tăia coridorul terestru către Crimeea.

La sfârşitul lunii martie, Rogov declara pentru TASS că trupele ucrainene au concentrat până la 75.000 de soldaţi în direcţia Zaporojie şi au avut deja o tentativă de ofensivă la 23 martie, care a fost contracarată însă de forţele ruseşti, care au scos din luptă până la 400 de luptători ucraineni.

Rogov a mai spus că forţele armate ucrainene au desfăşurat în oraşul Zaporohjie, controlat de Kiev, un sistem de rachete operaţional-tactice (OTMS) Grom-2, proiectat de Ucraina

"Ei susţin că raza lor de acţiune (a rachetelor) este de până la 500 km, raza de acţiune reală este cu siguranţă de 300 km", a declarat Rogov.

La 30 martie, Ministerul rus al Apărării a raportat că sistemele sale de apărare aeriană au interceptat pentru prima dată o rachetă Grom-2.

Sistemul de rachete Grom-2 este montat pe o platformă mobilă şi, potrivit părţii ucrainene, este capabil să atace ţinte terestre şi aeriene la o distanţă de până la 500 km, în funcţie de rachetele folosite. Grom-2 a fost dezvoltat de firma de proiectare Iujnoe şi a fost prezentat pentru prima dată în 2013. În ianuarie 2018, a fost raportată testarea motorului pentru rachetele complexului şi, în acelaşi timp, a fost prezentată o machetă, scrie TASS.

La sfârşitul lunii septembrie a anului trecut, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, generalul-locotenent Igor Konaşenkov, anunţa distrugerea atelierelor de asamblare Gromov de lângă Dnipropetrovsk, menţionează agenţia de presă rusă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.