Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ucrainenii încep să piardă pe front tancurile Leopard 2 și vehiculele de luptă Bradley

Pinterest
Leopard 2 tank

Oficialii americani, vorbind sub condiția anonimatului, au confirmat că ucrainenii au suferit pierderi în lupta recentă, la fel ca și rușii, dar nu vor cuantifica pierderile. Cel puțin trei tancuri Leopard 2 de fabricație germană și opt vehicule de luptă Bradley de fabricație americană au fost abandonate recent de trupele ucrainene sau distruse, pe baza videoclipurilor și fotografiilor postate de bloggerii ruși pro-război și verificate de The New York Times, scrie adevarul.ro.

În această etapă, rămâne neclar unde va da Ucraina lovitura principală, a declarat într-un interviu telefonic Mihailo Samus, director adjunct la Centrul pentru Studii privind Armata, Conversie și Dezarmare, o organizație de cercetare militară din Kiev. Atacurile acum sunt menite în primul rând să forțeze Rusia să-și dezvăluie pozițiile și strategiile, a spus el.

Pe măsură ce trupele ucrainene atacă, forțele ruse mută întăriri și artilerie de foc ca răspuns, expunându-și pozițiile și strategiile defensive. Aceștia pornesc sistemele electronice de bruiaj, dezvăluind modul în care acest echipament va fi folosit în lupte

Armata ucraineană folosește ceea ce a învățat în aceste atacuri pentru a lovi pozițiile artileriei ruse, a spus Samus, înmoaie apărarea pentru o adevărată luptă inovatoare care va veni mai târziu. Lupta mai mare „este încă în fața noastră și încă nu știm unde va fi exact”.

Tactica pe care mizează rușii

Principala tactică defensivă rusă, au spus analiștii militari, este de a desfășura o primă linie cu forțe puține pentru a detecta un atac pe măsură ce acesta este depășit. În spatele acestei linii sunt câmpuri de mine și apoi mai multe tranșee. Chiar mai în spate sunt întăririle, care se grăbesc înainte pentru a contraataca trupele de asalt în timp ce încearcă să traverseze câmpurile minate.

În timp ce luptele ar putea dura luni de zile, ambele părți își prezintă propria narațiune a succesului cu cuvinte vagi și puține detalii. Serghei Șoigu, ministrul rus al apărării, a declarat că forțele Brigăzii 47 Mecanizate a Ucrainei au încercat o descoperire lângă Velika Novosilka. Atacul, a spus el, a fost respins.

Alte anunțuri au urmat un model similar. Și președintele Vladimir Putin a susținut că contraofensiva Ucrainei de până acum a eșuat. Mesajele rusești aparent coordonate cu privire la atacuri sugerau că statul s-a pregătit pentru modul în care va fi descrisă contraofensiva, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).

Operațiuni ucrainene „semnificative”

Cea mai recentă informare furnizată de Ministerul de Apărare al Marii Britanii arată că în ultimele mai mult de 48 ore, operațiuni ucrainene „semnificative” au avut loc în câteva sectoare din estul și sudul Ucrainei.

Forțele Kievului „probabil au înregistrat un bun progres” și „au penetrat prima linie a apărării ruse”, a adăugat instituția. Însă, în alte zone „progresul ucrainean a fost mai lent”.

Între timp, activitatea rușilor a fost „mixtă”, unele unități „probabil efectuând operațiuni de manevră defensivă în vreme ce altele s-au retras într-o oarecare dezordine, în contextul tot mai frecventelor rapoarte privind pierderile umane provocate rușilor care se retrag prin propriile câmpuri minate”. Actualizarea mai arată: „Forțele aeriene ruse au fost neobișnuit de active deasupra sudului Ucrainei, unde spațiul aerian este mai permisiv pentru Rusia decât în alte părți ale țării. Însă, rămâne neclar dacă au fost eficiente atacurile aeriene tactice”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.