Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ucrainenii ironizează armistițiul unilateral de Crăciun anunțat de ruși: Promitem să nu îi împușcăm în spate

harriman.columbia.edu
razboi ucraina

Postarea armatei ucrainene vine în contextul în care președintele Volodimir Zelenski a declarat joi noaptea, în timpul discursului său zilnic adresat națiunii, că Rusia caută un armistițiu pe care să îl folosească drept acoperire pentru a opri înaintările ucrainene în regiunea Donbas din estul țării și pentru a aduce mai mulți oameni și echipamente.

Vezi și: Medvedev tună și fulgeră după ce ucrainenii au repins armistițiul de Crăciun: Au refuzat mâna milei creștine! Porcii nu înțeleg altceva decât forța brută

„Ce le va aduce asta? Doar încă o creștere a pierderilor lor totale”, a spus liderul de la Kiev adăugând că războiul "„va încheia fie când soldații voștri vor pleca, fie când noi îi vom arunca afară”.

Anterior, consilierul său Mihailo Podoliak a afirmat că Ucraina va accepta armistițiul propus de Kremlin după ce acesta va ordona retragerea trupelor sale de pe teritoriul ucrainean.

Dmitro Kuleba, șeful diplomației ucrainene, a reacționat la rândul său pe Twitter ulterior, afirmând că propunerea de încetare a focului făcută de Vladimir Putin „nu poate și nu trebuie luată în serios”.

Comentariile făcute de oficialii ucraineni au venit după ce Kremlinul a publicat un comunicat pe site-ul său joi în jurul orei 17:30 în care anunța că Vladimir Putin a dat instrucțiuni Ministerului Apărării de la Moscova „să introducă un regim de încetare a focului pe întreaga linie de contact din Ucraina de la ora 12:00 pe 6 ianuarie a acestui an până la ora 24:00 pe 7 ianuarie anul acesta”.

Putin a justificat decizia prin „apelul Înalt Preasfințitului Patriarh Kirill”, care mai devreme în cursul zilei de joi a cerut încheierea unui armistițiu înaintea sărbătoririi Crăciunului pe rit vechi pe 7 ianuarie, după calendarul iulian.

„Eu, Kirill, Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, fac un apel către toate părțile implicate în conflict la încetarea focului și stabilirea unui armistițiu de Crăciun de la 6 ianuarie, ora 12:00, până pe 7 ianuarie, (ora 24:00) pentru ca ortodocșii să poată participa la slujbe în Ajunul Crăciunului și în ziua Crăciunului”, afirma liderul Bisericii Ortodoxe Ruse într-un apel publicat pe site-ul Patriarhiei Moscovei.

Kremlinul adăugase în comunicatul său publicat ulterior că solicită părții ucrainene „să declare încetarea focului și să le ofere posibilitatea de a participa la slujbe în Ajunul Crăciunului, precum și în Ziua Nașterii lui Hristos”.

Administrația prezidențială a lui Putin a respins imediat însă planul de pace în 3 pași propus de Volodimir Zelenski pe 12 decembrie, înainte de sărbătorirea Crăciunului după calendarul gregorian.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.