Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ucrainenii prezintă dovada că rușii au aruncat în aer barajul Nova Kahovka

baraj ucraina

Şefa centrului de presă al Forțelor de Apărare din sudul Ucrainei, Natalia Humeniuk, susţine că, înainte de a arunca în aer centrala hidroelectrică din Nova Kahovka, trupele invadatoare ale Federaţiei Ruse au "blocat" comunicațiile pe teritoriul ocupat al regiunii Herson.

Potrivit reprezentantei armatei ucrainene, aceasta este încă o confirmare a faptului că ruşii au planificat din timp această situaţie de urgență. "Punând oamenii în pericol, inamicul a încercat să ascundă situația cât mai mult posibil. A încercat să creeze un vid major în jurul grupului care trebuia să acţioneze, astfel încât a 'blocat' comunicațiile înainte de această explozie și nici măcar nu și-a informat unitățile" - a explicat Humeniuk.

Aceasta a adăugat că Forțele de Apărare ale Ucrainei deţin informații potrivit cărora mulți invadatori "fie au rămas sub apă, fie suferă și așteaptă pe acoperișuri și strigă după ajutor".

"Poate că, după o perioadă de timp, comunicarea va fi mai bună. Acum, informațiile sunt obţinute prin unele canale de comunicare, în special prin colectarea acestora cu ajutorul misiunilor de recunoaștere aeriană" - a remarcat reprezentanta militarilor din sudul Ucrainei. Trupele ruse au aruncat în aer hidrocentrala din Nova Kahovka în noaptea de 5 spre 6 iunie 2023.

Brigada 205 Motorizată a detonat barajul

Potrivit părţii ucrainene, barajul centralei a fost detonat de militarii ruși din cadrul Brigăzii 205 Motorizată. Din cauza acestei situații de urgență, oraşul Oleşki, aflat sub ocupaţie rusă, a fost inundat în proporţie de 90%.

În cartierul Litak din oraşul Herson, au fost inundate aproape 2.000 de clădiri rezidenţiale, iar nivelul apei din rezervorul Kahovka a scăzut cu 2,8 metri. Inundațiile au provocat deja trei morți - potrivit datelor preliminare.

În plus, conform unor informaţii publicate de Statul Major General al Ucrainei, rușii au suferit pierderi de echipamente şi forţă umană, ca urmare a distrugerii barajului hidrocentralei din Nova Kahovka.

Armata ucraineană subliniază că grupuri de sabotaj şi misiuni de recunoaştere aparţinând ruşilor care au invadat regiunea Herson încearcă să se evacueze pe malul drept al Niprului, deghizându-se în civili.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.