Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ucrainenii și austriecii își încordează mușchii: Kievul refuză să elimine Raiffeisen Bank din lista neagră a 'sponsorilor războiului'

idevice.ro
Raiffeisen

Ucraina a refuzat să elimine Raiffeisen Bank dintr-o listă neagră de ”sponsori ai războiului”, provocând cea mai mare bancă occidentală din Rusia să-şi rupă legăturile cu Moscova, transmite Reuters, scrie news.ro.

Într-o scrisoare trimisă Raiffeisen la începutul acestei luni, care a fost văzută de Reuters, oficialii ucraineni au pus la îndoială ce face banca pentru a părăsi Rusia, spunând că multe dintre planurile sale sunt vagi şi incomplete.

Scrisoarea creşte presiunea asupra uneia dintre cele mai mari bănci din Austria şi se adaugă la tensiunile dintre Kiev şi Austria, ai cărei lideri politici fac la rîndul lor lobby pentru ca Raiffeisen să fie scoasă de pe listă, obţinând anterior o suspendare temporară.

”Au mai rămas o serie de puncte moarte”, au scris oficialii ucraineni în scrisoare, spunând că acest lucru a împiedicat eliminarea băncii de pe listă. ”Lipseşte cronologia vânzării... rămâne neclar când, dacă este cazul, ar putea intra în acţiune un scenariu de spin-off”, au spus oficialii ucraineni în scrisoare.

Împrumuturi pentru soldații ruși

Raiffeisen a intenţionat să-şi desprindă afacerea din Rusia anul trecut, dar acest lucru nu s-a întâmplat încă. Un purtător de cuvânt al Raiffeisen a spus că banca nu poate oferi un termen pentru părăsirea Rusiei, deoarece aceasta depinde de aprobarea autorităţilor de reglementare.

Lista neagră nu are statut legal, dar este importantă din punct de vedere simbolic şi a stânjenit Raiffeisen şi a înfuriat politicienii şi oficialii austrieci.

Oficialii ucraineni şi-au semnalat, de asemenea, îngrijorarea în scrisoare cu privire la schemele de ajutorare a împrumuturilor oferite de Raiffeisen pentru soldaţii ruşi, sprijin despre care banca a spus că este obligatoriu din punct de vedere legal în Rusia.

Austria sprijină public Ucraina, dar mai multe surse familiare cu gândirea guvernamentală au spus că sunt reticente în a rupe complet legăturile vechi de decenii cu Rusia, sperând că ar putea fi posibilă restabilirea relaţiilor la un moment dat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.