Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ucrainienii interzic cărţile care elogiază Rusia

facebook.com
Biblia biblioteca carti

Autorităţile ucrainene şi-au intensificat vineri războiul cultural împotriva Moscovei, interzicând cărţile considerate că fac elogiul Kremlinului şi liderilor săi sau că susţin "opinii totalitare", informează AFP citat de agerpres

Legea promulgată de preşedintele ucrainean Petro Poroşenko "interzice promovarea statelor agresoare (...) sau cărţile care creează o imagine pozitivă a acestui 'stat agresor'", expresie care desemnează Rusia. 

Interdicţia se referă şi la cărţile care îndeamnă la o lovitură de stat în Ucraina sau care promovează războiul şi ura rasială. 

Potrivit textului, un grup de experţi va fi însărcinat să decidă care cărţi ruseşti sunt acceptate şi care nu. 

Această iniţiativă intervine după ce o serie de legi le-au interzis deja posturilor de televiziune ucrainene să difuzeze emisiuni sau filme ruseşti care critică Ucraina şi revolta pro-europeană din Maidan (Nezalejnosti), din februarie 2014. 

În august 2015, autorităţile ucrainene au interzis în jur de 40 de cărţi ruseşti, printre care scrierile lui Eduard Limonov sau ultranaţionalistului rus Aleksandr Dughin. 

Ucraina a interzis, de asemenea, apariţiile a zeci de artişti, majoritar ruşi, dar şi străini, printre care actorul francez Gerard Depardieu devenit cetăţean rus în 2013, şi pe care ea îi consideră o "ameninţare la adresa securităţii naţionale". 

Aceste interdicţii succesive au fost denunţate de o serie de organizaţii neguvernamentale ca fiind un atac la adresa libertăţii de exprimare. 

Relaţiile dintre Ucraina şi Rusia se află la cel mai jos nivel după anexarea peninsulei Crimeea, în martie 2014, de către Federaţia Rusă, anexare urmată de un conflict dintre armata ucraineană şi separatiştii proruşi din estul Ucrainei, conflict în care au fost ucişi aproape 10.000 de oameni în doi ani de zile. 

Kievul şi Occidentul acuză Rusia că îi sprijină militar pe separatişti, acuzaţii pe care Moscova le dezminte. În pofida instaurării mai multor armistiţii, confruntări sângeroase continuă să aibă loc de-a lungul liniei frontului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.