Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UDMR are legea pe care a vrut-o: Maghiarii din România vor susține examene DIFERENȚIATE

sigla UDMR
UDMR

Liderul grupului UDMR din Senat, Cseke Attila, a declarat că, prin adoptarea amendamentelor Uniunii la Ordonanţa de urgenţă 96/2016, se va elimina definitiv orice obstacol în calea introducerii examenelor diferenţiate de capacitate şi bacalaureat pentru elevii claselor cu predare în limba maghiară.

'Ca urmare a activităţii coordonate a grupurilor UDMR din Parlament, a fost adoptat, pentru a doua oară, amendamentul nostru privind introducerea examenelor diferenţiate de capacitate şi bacalaureat pentru elevii claselor cu predare în limba maghiară. Proiectul de lege a revenit în Parlament după ce şeful statului a invocat o obiecţie constituţională faţă de anumite prevederi ale pachetului legislativ care a inclus şi iniţiativa UDMR. Plenul Senatului a redezbătut şi adoptat proiectul de lege într-o formă prin care să fie menţinute prevederile referitoare la examenele speciale la limba şi literatura română pentru elevii care frecventează şcoala în limba maternă. Sperăm că, astfel, se va elimina definitiv orice obstacol în calea introducerii examenelor diferenţiate de capacitate şi bacalaureat', a declarat Cseke Attila, liderul grupului UDMR din Senat.

Citește și: Mediul de afaceri „atacă”! Guvernul Tudose, pus la zid!

Senatorul a subliniat faptul că, pe lângă introducerea examenelor diferenţiate, amendamentul Uniunii clarifică, de asemenea, cadrul juridic pentru înfiinţarea Centrului pedagogic maghiar.

'Sistemul de învăţământ prevede pentru cadrele didactice diferite cursuri de perfecţionare, în urma cărora performanţa lor va fi notată cu un anumit punctaj. Centrul de formare pedagogică va oferi profesorilor maghiari ocazia de a se instrui în limba lor maternă. Punctele obţinute în urma acestor cursuri ajută la dezvoltarea carierei profesionale a cadrelor didactice şi sunt esenţiale pentru competiţiile organizate în vederea ocupării funcţiilor de conducere. Resursele financiare pentru funcţionarea Centrului pedagogic sunt asigurate pentru 2 ani, dar trebuia clarificat şi cadrul juridic necesar', a precizat Cseke Attila.

Citește și: După decesul Regelui Mihai, Gabriela Firea pregătește o schimbare majoră! Anunțul făcut în urmă cu câteva momente

Liderul grupului UDMR din Camera Deputaţilor, Korodi Attila, a susţinut că amendamentul privind introducerea examenelor diferenţiate elimină "o discriminare evidentă".

"Prin iniţiativa Uniunii se introduce o măsură logică şi necesară în domeniul educaţiei, care va elimina o discriminare evidentă, deoarece elevii maghiari care învaţă limba şi literatura română, după o programă specială, ar fi dezavantajaţi dacă ar primi la examene aceleaşi subiecte ca elevii pentru care româna este limbă maternă şi studiază după altă programă şi au alte manuale", a susţinut Korodi Attila.

Citește și: O imensă lovitură pentru Familia Regală! Ce ar urma să PIARDĂ aceasta, după decesul Regelui Mihai

El a menţionat că, în 2011, în perioada în care UDMR a fost la guvernare, în Legea Educaţiei a fost inclusă o prevedere potrivit căreia elevii care frecventează învăţământul minoritar să studieze limba română după o programă specială.

"În anii următori vor termina şcoala aceşti elevi din clasele maghiare, care au studiat limba română după o programă specială, de aceea este important să fie aprobată, cât mai curând, posibilitatea susţinerii examenelor de capacitate şi bacalaureat în mod diferit faţă de elevii care au limba maternă româna', a adăugat Korodi Attila.

Citește și: Surprinzător! Unde a lucrat protestatarul care l-a lovit pe bătrânul de 71 de ani și ce vârstă avea când s-a pensionat – doar 5 ani și jumătate în câmpul muncii

Senatul a adoptat, luni, legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 96/2016 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniile educaţiei, cercetării, formării profesionale şi sănătăţii, reexaminată la solicitarea Preşedintelui României.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.