Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UDMR contrează dur reforma propusă de Ciolacu: 'O atacăm la CCR! Este imposibil să te încadrezi!'

UDMR.ro
UDMR

UDMR vrea să atace la CCR ordonața privind reducerea cheltuielilor bugetare, dacă o să fie aprobată în Coaliție.

Primarul municipiului Sf. Gheorghe, Antal Arpad, susține că Guvernul a pornit cu stângul în ceea ce privește ordonanța privind reducerea cheltuielilor bugetare, fără o consultare cu autoritățile locale și județene și cu propuneri nerealizabile și neconstituționale, astfel că va fi atacată la CCR.

”Eu cred că s-a pornit cu stângul în ceea ce privește această ordonanță privind reducerea cheltuielilor bugetare și o spun foarte sincer și foarte direct. Fără o consultare cu autoritățile locale și județene, Guvernul a venit cu niște propuneri care nu sunt realizabile. Probabil sunt și neconstituționale, dar multe din aceste propuneri nu pot fi puse în practică. Dacă un Guvern este serios, atunci invita autoritățile locale și județene la masă și spunea, ‘uitați, avem o problemă, nu ne încadrăm în deficitul bugetar’, și noi suntem oameni responsabili, înțelegem acest lucru și atunci împreună putem găsi soluții”, a spus Antal Arpad, miercuri, la Prima News.

Acesta crede că în momentul în care sunt probleme bugetare, atunci trebuie, prima dată, Guvernul central și întreprinderile mari, multinaționalele, să strângă cureaua, nu IMM-urile și autoritățile locale. ”Pentru că nu este correct ca, într-o situație de criză, să mergem și să luăm bani de la IMM-uri și de la autoritățile locale. De aceea, noi, cei de la UDMR am propus să instituim o taxă de solidaritate pentru firmele foarte mari, pe o perioadă limitată, să strângem cureaua atât la nivel central și local și să gândim, împreună, acest lucru. Pentru că dacă cei de la București încearcă să ne impună anumite măsuri, acelea nu vor funcționa”, a precizat primarul din Sf. Gheorghe.

Antal a arătat că îți dorește să trăiască într-o țară în care un copil, fie că se naște în cel mai mic sat din Țara Moților din județul Alba, în cel mai mic sat din Secuime, din județul Covasna, sau în sectorul 1 din București, să aibă aceleași șanse de aceeași servicii publice de calitate, lucru care nu se întâmplă astăzi. ”Dacă noi gândim ca niște contabili și vedem doar cifrele și nu vedem oamenii din spatele cifrelor, atunci România va ajunge să aibă niște metropole foarte bogate, iar între aceste centre urbane să fie deșert. Nu cred că ne dorim acest lucru, Trebuie să gândim ca niște oameni responsabili de soarta cetățenilor, nu ca niște contabili. Dacă ucidem identitățile locale și distrugem identitățile regionale, atunci această țară nu va performa niciodată”, a afirmat Antal Arpad.

O să fie atacată la CCR?

Întrebat dacă ordonanța va fi atacată la CCR, primarul din Sf. Gheorghe răspuns că nu vrea să închidă instituții de cultură, să omoare cultura sau sportul de masă. ”Dacă va apărea această ordonanță o vom ataca noi, este imposibil să te încadrezi în 7,5% dacă îți pasă de oameni, de cultură, de sport”, a conchis primarul din Sf. Gheorghe.

Reforma administrativă

Primarul municipiului Sf. Gheorghe, Antal Arpad, consideră că într-un an preelectoral sau electoral nu se poate vorbi despre o reformă a statului, despre reforma administrației publice, fiind nevoie de o modificare a Constituției care, la fel, nu poate avea loc în această perioadă. Antal Arpad a declarat, miercuri, la Prima News, că România poate sta fără o reformă administrativ-teritorială foarte mulți ani, așa cum am stat de 30 de ani, dar acest lucru presupune pierderi foarte importante.

”Nu cred că într-un an preelectoral sau electoral putem vorbi despre o reformă a statului când vorbim despre reforma administrației publice. Reforma statului înseamnă că anumite competențe care, în acest moment sunt la nivel guvernamental, să ajungă la nivel regional. Pentru acest lucru, însă, este nevoie de modificarea Constituției. Astăzi, Constituția nu permite ca un nivel administrativ, cum sunt regiunile, să aibă competențe administrative. La noi, cele 8 regiuni sunt statistice, iar pentru a putea transfera atribuții de la nivel central sau județean este nevoie de modificarea Constituției. Cu siguranță nu poate fi modificată Constituția în an preelectoral sau electoral, iar ce va fi în 2025 depinde foarte mult de ce vor decide cetățenii României la cele 4 runde de alegeri din 2024”, a spus Antal.

Potrivit acestuia, dacă reformiștii statului vor putea avea o majoritate atunci, cu siguranță, se va putea discuta și despre o reformă administrativă. Primarul din Sf. Gheorghe a precizat că o reformă administrativă este în interesul cetățeanului, cetățenii fiind cei care trebuie să aibă acces la servicii publice de calitate, dar situația din prezent nu poate oferi acest lucru. ”Scopul dezvoltării regionale este ca discrepanțele economice dintre regiuni să scadă, iar în interiorul regiunilor, între județele bogate și sărace, aceste discrepanțe să scadă. În 1997 a fost adoptată Charta Verde a dezvoltării regionale din România, au trecut 26 de ani de atunci. Pe baza acelor studii s-au format regiunile de dezvoltare și dacă facem acum o analiză vom vedea, din nefericire, că diferențele dintre regiunile bogate și cele sărace au crescut, iar în interiorul regiunilor diferențele dintre județele bogate și cele sărace au crescut. de asemenea. Este evident că forma actualelor regiuni nu este în forma care ar trebui să fie, și anume aceea de a dispărea aceste diferențe economice”, a subliniat Antal.

Acesta nu crede că o reformă a statului înseamnă comasarea a două comune. ”Nu cred că rezolvăm mare lucru. Dacă vorbim de reforma statului, trebuie să pornim de la principiul subsidiarității care înseamnă că fiecare problemă trebuie rezolvată cât mai aproape de cetățean. Trebuie găsite atribuțiile și puse la nivelurile corespunzătoare ale administrației, la nivel local, județean, regional și statal. Să se găsească soluția optimă ale acestor atribuții pentru fiecare nivel administrativ. Iar pentru acest lucru e nevoie de modificarea Constituției”, a explicat Antal Arpad.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.