Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UDMR face SCANDAL, după plecarea Papei Francisc: Acuzații GRAVE de CENZURĂ la adresa SPP

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam plecare papa francisc

UDMR cere SPP explicații după apariția unor informații potrivit cărora reprezentanți ai serviciului au cerut organizatorilor vizitei Papei Francisc la Șumuleu Ciuc îndepărtarea unor cuvinte în limba maghiară de pe veștmânt, la oficierea slujbei de Liturghie.

Liderul Grupului UDMR din Camera Deputaților, Korodi Attila, a declarat, marți, corespondentului MEDIAFAX, că acțiunea SPP este ilegală, acest serviciu neavând nicio atribuție legată de limba minorităților naționale.

Citește și: EXCLUSIV Decizie radicală a lui Rareș Bogdan: Renunță! ‘Tot ce e vechi lăsăm istoriei’

„Am cerut SPP, în numele Grupului UDMR din Camera Deputaților, printr-o adresă trimisă d-lui Pahonțu, explicații în legătură cu unele informații apărute potrivit cărora reprezentanți ai SPP au cerut imperativ organizatorilor vizitei Papei Francisc la Șumuleu Ciuc îndepărtarea de pe veștmântul purtat de Suveranul Pontif a cuvintelor în limba maghiară și a altor cuvinte legate de acest eveniment. Dacă a venit de la SPP este ilegal să obligi ca instituție a statului pe cineva, Biserica Catolică, să facă așa ceva. SPP nu are nicio atribuție legată de limba minorităților naționale”, a spus Korodi.

Bodo Marta, membru în comitetul de organizare a vizitei Papei Francisc în Șumuleu Ciuc, a declarat, la rândul său, corespondentului MEDIAFAX, că pe spatele cazulei (veștmântul alb al Papei Francisc - n.r.), era cusut chipul Fecioarei Maria și logo-ul vizitei papale în România în limba maghiară „Jarjunk Egyutt!” („Să mergem împreună”), „Ferenc papa Romaniaban” („Papa Francisc în România” și perioada în care avea loc vizita, „2019. Majus 31 –Iunius 2” („31 mai – 2 iunie”), care era un logo oficial.

Citește și: Lovitură pentru Klaus Iohannis! Guvernul a câștigat bătălia

„Cazula era la un părinte franciscan care o avea în custodie, proiectul veștmântului fiind aprobat anterior de Comisia Liturgică de la Vatican. Cei de la SPP au cerut îndepărtarea tuturor cuvintelor în limba maghiară, astfel că, înainte cu câteva zile de sosirea Papei Francisc, cazula a fost dusă la un atelier de croitorie din Miercurea Ciuc pentru a se opera modificarea”, a spus Bodo.

Artista Cristina Trifu din Satu Mare, cea care a primit comanda realizării veștmântului pentru Papa Francis, a declarat și ea pentru MEDIAFAX că situația a fost una „foarte neplăcută”.

Citește și: Rareș Bogdan, avertisment pentru baronii PNL: ‘Sunt dispus să bat cu pumnul în masa partidului ca să explic că trebuie lăsate orgoliile de-o parte’

„Eu eram la Satu Mare, cazula era la Miercurea Ciuc, a fost modificată și s-a găsit o soluție pentru a nu mai fi acele cuvinte în limba maghiară pe spate. Nu mi s-a părut normal ce s-a întâmplat”, a spus aceasta.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.