Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UDMR nu bate în retragere cu autonomia Ținutului Secuiesc: 'Revendicările minorităţii maghiare din România sunt absolut justificate'

sigla UDMR
UDMR

Senatorul UDMR Tanczos Barna a declarat miercuri la dezbaterile din plen pe proiectul de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc, că revendicările minorităţii maghiare din România sunt "absolut justificate", pentru că acestea izvorăsc din statutul special de care s-a bucurat Ţinutul Secuiesc de-a lungul istoriei, "din Declaraţia de la Alba Iulia".

"Întrebarea care trebuie pusă astăzi este dacă putem să avem o discuţie deschisă şi corectă pe tema formelor de autonomie, revendicări ale minorităţii maghiare din România. Eu sunt convins că putem, dar trebuie să vrem să ieşim din clişeele discursului ieftin, trebuie să vrem să vedem exemplele pozitive din ţări din UE, trebuie să vrem să citim măcar textul proiectului de lege înainte să spunem cu maximă convingere că nu suntem de acord cu conţinutul acestuia şi, înainte de toate, trebuie să vrem să ne respectăm reciproc", a precizat Barna, în cadrul dezbaterilor din plenul Senatului.

În opinia sa, Europa de astăzi "nu este nici pe departe Europa statelor naţionale, este un exemplu de soluţii multiple la nevoia justă a minorităţilor naţionale de a avea un cadru legal şi instituţional, care să le confere siguranţa păstrării identităţii culturale şi lingvistice".

Senatorul UDMR a menţionat că folosirea acestui subiect în "luptele politice meschine dintre partide, lipsa totală a unei dezbateri reale sunt inadmisibile".

El a adăugat că răspunsul corect la iniţiativele UDMR pe tema autonomiei îl reprezintă "dezbaterea şi dialogul deschis, corect, echilibrat şi lucid, bazat pe respect şi empatie".

"Trecutul nu-l mai putem schimba, dar putem construi împreună o Românie modernă, europeană (...). Noi purtăm acest dialog într-un cadru constituţional şi legal. Atât procedura pe care o urmăm, cât şi conţinutul proiectelor pe care le depunem respectă întru totul atât litera, cât şi spiritul Constituţiei României. Modul în care atât la Camera Deputaţilor, cât şi aici la Senat s-au refuzat dezbaterile reale ale problemei mă face să spun că nu am avut parte de un dialog deschis şi nu am găsit parteneri pentru o dezbatere corectă", a mai spus senatorul UDMR.

Citește și: Pneumolog garantează că apa și sarea ajută în lupta cu coronavirus: Cum ne sterilizăm căile respiratorii / VIDEO .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.