Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UDMR nu crede în Comisia de la Veneția: 'Așteptăm raportul final, doar Parlamentul e abilitat să legifereze'

sigla UDMR
UDMR

Preşedintele executiv al UDMR, Porcsalmi Balint, a declarat, pentru AGERPRES, că formaţiunea este atentă la opiniile organizaţiilor internaţionale, adăugând că doar Parlamentul este abilitat să legifereze, cu referire la opinia adoptată vineri de Comisia de la Veneţia.

"Raportul complet al Comisiei de la Veneţia va fi disponibil luni. Colegii jurişti vor analiza săptămâna viitoare documentul Comisiei. UDMR este atent la opiniile organizaţiilor internaţionale. Dacă se consideră că aceste recomandări sunt justificate, probabil va urma o dezbatere în Parlament. Comisia vine cu propuneri, însă doar Parlamentul este abilitat să legifereze", a subliniat Porcsalmi Balint.

Citește și: eMag dă startul Black Friday. Când se organizează maratonul shopping-ului în 2018

Reforma propusă a Codului Penal şi Codului de Procedură Penală slăbeşte lupta împotriva corupţiei în România şi combaterea altor delicte grave, avertizează Comisia de la Veneţia în opinia adoptată vineri, se arată într-un comunicat emis de acest organism al Consiliului Europei.

Comisia de la Veneţia şi-a exprimat în această opinie preocuparea că multe dintre proiectele de amendamente la Codul Penal şi Codul de Procedură Penală în România slăbesc serios eficienţa sistemului de justiţie penală în combaterea faptelor de corupţie, a infracţiunilor comise cu violenţă şi a crimei organizate.

Citește și: Moment istoric! România mai bogată decât Ungaria

Prin urmare, Comisia de la Veneţia recomandă autorităţilor române să efectueze o reexaminare completă a amendamentelor pentru ambele coduri printr-un proces de consultare efectiv şi cuprinzător, cu obiectivul de a înainta o propunere legislativă solidă şi coerentă care să beneficieze de o susţinere largă în interiorul societăţii româneşti şi care să ţină cont deplin de standardele aplicabile în materie, şi să dea curs îndrumărilor date de Curtea Constituţională.

Pe 12 octombrie, Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale peste 60 de articole din Codul de Procedură Penală şi este aşteptată ca, până la finele anului în curs, să examineze şi constituţionalitatea amendamentelor aduse Codului Penal.

Citește și: A fost aprobat acest proiect! Se vor da milioane de lei pentru modernizarea acestui spital

Comisia de Veneţia a adoptat, de asemenea, vineri, cu unele amendamente, opinia preliminară emisă în luna iulie cu privire la trei proiecte de revizuire a unor legi, asupra cărora preşedintele Klaus Iohannis a cerut opinia acestei comisii, respectiv modificarea legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, a legii 304/2004 privind organizarea judiciară şi a legii 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

În această opinie, Comisia de la Veneţia consideră că aceste trei proiecte, între timp promulgate, intrate în vigoare şi revizuite printr-o ordonanţă de urgenţă, vor avea efecte negative asupra eficienţei, calităţii şi independenţei sistemului judiciar, cu consecinţe de asemenea negative asupra luptei împotriva corupţiei.

Citește și: eMag dă startul Black Friday. Când se organizează maratonul shopping-ului în 2018 .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.