Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UDMR poate revoluţiona involuntar scena politică din România

strategie

Liderii UDMR se tem că în 2016 ar putea rata intrarea în Parlament, prin neîndeplinirea pragului electoral de 5%. Ca măsură de precauţie, reprezentanţii Uniunii au demarat negocieri cu partidele parlamentare pentru adoptarea unui prag electoral alternativ. Astfel, un partid care nu strânge 5% la nivel naţional, dar obţine 20% în cel puţin 4 judeţe, ar urma să-şi păstreze mandatele câştigate în judeţele respective.

Dacă propunerea UDMR ar fi inclusă în viitoarea legislaţie electorală, consecinţele ar depăşi cu mult interesul de moment al maghiarilor din România. Completată eventual şi de o modificare a condiţiilor de înfiinţare a unui partid, măsura propusă de UDMR ar deschide calea către înfiinţarea unor partide regionale. O asemenea iniţiativă ar putea avea succes mai ales în Ardeal şi Banat, însă nu din raţiuni etnice, ci pornind de la nemulţumiri legate de relaţia cu "centrul".

Partidele regionale există în mai multe ţări europene, ceea ce pare să infirme argumentul că înfiinţarea unor asemenea formaţiuni în România ar constitui o ameninţare la adresa unităţii statale. Mai mult, modificarea legislaţiei electorale în acest sens ar putea fi un pas către punerea în practică a unor principii europene precum subsidiaritatea şi descentralizarea. Şi, ca o notă de pitoresc istoric, primul partid politic românesc a fost mai degrabă unul regional: Partidul Național Român din Banat, care a fuzionat ulterior cu Partidul Naţional Român din Transilvania.

Vezi şi: Un partid se poate înființa cu trei membri, a decis Senatul

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.