Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UDMR se revoltă după decizia de unificare a două universităţi din Mureş: Presiuni pentru împiedicarea procesului - 'ne opunem'

kelemen hunor

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat că Uniunea se opune unificării Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) cu Universitatea "Petru Maior" din Târgu Mureş, considerând acest demers ca "o încercare de a diminua rolul şi calitatea actului educaţional maghiar din România". "Intenţia de a unifica Universitatea de Medicină şi Farmacie cu Universitatea 'Petru Maior' înseamnă, practic, subminarea caracterului multicultural al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş şi o încercare de a diminua rolul şi calitatea actului educaţional maghiar din România. Este în interesul cadrelor universitare şi al studenţilor maghiari care studiază în această Universitate să nu fie periclitată educaţia medicală în limba maternă. Sperăm că multitudinea argumentelor de ordin profesional şi aspectele raţionale vor avea un impact pozitiv asupra deciziei conducerii Universităţii. Uniunea Democrată Maghiară din România este solidară cu profesorii şi studenţii maghiari, susţine opinia lor şi se alătură protestului lor prin toate mijloacele posibile, deoarece, pentru Uniune, este foarte clar că acest demers va duce, în viitorul apropiat, la dispariţia învăţământului medical în limba maghiară", a arătat Kelemen Hunor, într-un comunicat de presă al UDMR, remis Agerpres.

Citește și: Șoferii sunt loviți în plin: Ce proiect controversat li se pregătește-Aceste mașini vor fi interzise

UDMR Mureş a anunţat, de asemenea, că se opune unificării Universităţii de Medicină şi Farmacie cu Universitatea "Petru Maior", pe motiv că "este o încercare de desfiinţare a procesului educaţional în limba maghiară". "Ne opunem unificării Universităţii de Medicină şi Farmacie cu Universitatea "Petru Maior" din Târgu Mureş. Susţinem poziţia cadrelor didactice şi a studenţilor de la UMF, care arată foarte clar faptul că absorbţia distruge învăţământul medical din Târgu Mureş şi subminează caracterul multicultural al Universităţii. Nu există niciun argument tehnic sau legat de interesele comunităţii care să fie în favoarea acestei intenţii. Acest demers pune în pericol viitorul unor tineri care au ales să devină medici şi, în acelaşi timp, distruge prestigiul unei universităţi care, de mai multe decenii, este recunoscută şi apreciată pe plan internaţional", se arată într-un comunicat al UDMR Mureş.

Citește și: Lia Olguța Vasilescu ia atitudine! Sare în apărarea persoanelor neajutorate! Cazul șocant din Argeș

Organizaţia Mureş a UDMR susţine că prin această intenţie de unificare a universităţilor, UMF va pierde din calitatea actului educaţional, deoarece clasificarea universităţilor cu profil mixt este mai redusă şi afectează proporţia studenţilor şi profesorilor, dar şi numărul studenţilor străini care ar frecventa cursurile universităţii.

UDMR Mureş arată că întrucât principiul autonomiei universitare, garantat prin Legea educaţiei, "nu permite Uniunii să intervină prin orice mijloace politice şi juridice în decizia conducerii celor două instituţii de învăţământ superior, în această etapă a procesului de unificare", îi solicită ministrului Valentin Popa să nu dea curs procesului de fuziune iniţiat de cele două universităţi. "Ne adresăm pe această cale ministrului educaţiei, Valentin Popa, să nu dea curs procesului de unificare a celor două universităţi mureşene. În calitate de ministru al educaţiei, Valentin Popa are obligaţia să respecte legile ţării, să asigure aplicarea acestora şi să nu ignore faptul că, încă din anul 2011, conducerea UMF refuză să aplice legea şi să înfiinţeze în cadrul universităţii o facultate cu predare în limba maghiară. Totodată, ne aşteptăm din partea conducerii Universităţii de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş să iniţieze demersuri imediate în vederea înfiinţării unei facultăţi cu linie de predare în limba maghiară. În caz contrar, vom considera acest refuz drept un mesaj clar care arată intenţia evidentă de a distruge un sistem de învăţământ performant în limba maghiară prin unificarea celor două instituţii. De aceea, ne opunem ferm acestei intenţii. Uniunea Democrată Maghiară din România este solidară cu poziţia profesorilor şi cu studenţii maghiari de la UMF iar, în măsura posibilităţilor limitate aflate la dispoziţie, va face uz de toate instrumentele garantate de lege pentru a impune respectarea argumentelor tehnice şi dezideratul comunităţii maghiare mureşene", mai susţine UDMR Mureş.

Citește și: Premieră în România: Transplant de plămâni la un cunoscut spital din Capitală

Senatul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş a votat miercuri absorbţia Universităţii "Petru Maior". Noua instituţie, care se va numi Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie (UMFST), va avea peste 10.000 de studenţi. Potrivit hotărârilor celor două Senate, al UMF şi al UPM Târgu Mureş, în noua sa structură, UMFST va păstra caracterul multicultural al actualei Universităţi de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, aşa cum a fost definit în Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 "şi va face toate eforturile pentru conservarea învăţământului în limbile română, maghiară şi engleză, precum şi în alte limbi de circulaţie internaţională".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.