Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UDMR trage cu 'tunul' în Guvern: Executivul a adoptat noi măsuri birocratice care descurajează dezvoltarea României

gds.ro
Cseke Attila

UDMR trage cu 'tunul' în Guvern: Executivul a adoptat noi măsuri birocratice care descurajează dezvoltarea României

În ultimele zile ale anului, Guvernul a adoptat noi măsuri fiscale, care vor duce la birocrație sporită, mai puțină dezvoltare, și fonduri nerambursabile care nu vor fi investite – a atras atenția liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, fost ministru al dezvoltării și administrației publice.

Senatorul a subliniat: fondurile nerambursabile sunt o oportunitate de dezvoltare pentru România, iar într-un context financiar nefavorabil, după pandemie și având în vedere războiul din Ucraina, nici un stat membru al Uniunii Europene nu își poate permite să nu atragă toate fondurile externe disponibile pentru investiții. Totuși, Guvernul a adoptat o nouă ordonanță de urgență care va încetini atragerea fondurilor europene nerambursabile.

În acest sfârșit de săptămână a fost publicat, în Monitorul Oficial, OUG 127/2023, care prevede limite lunare pentru creditele bugetare și de angajament și în cazul fondurilor europene. Acestea limitează ministerele la semnarea contractelor de finanțare și plăți pentru investițiile finanțate din fonduri europene, care nu erau limitate până acum.

Noul OUG vine după o serie de măsuri adoptate prin OUG 90/2023, care s-au dovedit a fi neprielnice pentru dezvoltarea României. „Rezultatul măsurilor OUG 90/2023 pot fi văzute: Guvernul nu poate plăti constructorii pentru munca prestată, muncitorii emigrează în alte țări, iar România este un mare șantier cu lucrări neterminate. Guvernul pare să fi conștientizat că aceste măsuri nu au fost bune, pentru că în ultimele luni ministerele au cerut aproape 100 de derogări, excepții de la propria regulă” – a subliniat Cseke Attila.

În opinia senatorului UDMR acest lucru arată că Guvernul nu poate, sau nu vrea să se conformeze cu propriile sale prevederi. Senatorul a spus „Ministerul finanțelor trebuie să construiască sisteme, Guvernul să facă ordine. Cele aproape 100 de excepții nu servesc acest scop”.

Fostul ministru al dezvoltării a arătat: există un minister care nu poate aplica jaloane PNRR și directive europene importante de două luni, pentru că nu poate plăti 2.336 lei pentru a publica în Monitorul Oficial patru ordine de ministru, și a cerut derogare de la Guvern pentru plata acestei sume.

Cseke Attila a declarat: UDMR cere Guvernului să nu mai adopte reglementări care nu pot fi aplicate, care dăunează dezvoltării României, și să abroge prevederile neprielnice adoptate până acum.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.